ŽARBO PITA


Godinama u potrazi za dobrom žarbo pitom i nikako zadovoljna. Iz mamine stare bilježnice sam najčešće pravila i imala problem da mi se kore odvajaju. Probala recepte s neta, suho, debele kore, premalo fila...prepekla ga...mala mjera, stavim više, opet suho...uglavnom, odustala neko vrijeme od njih.
A mama godinama priča kako se svaki Božić počasti kod svoje Štefe sa njenim savršenim žarbom. Topi se u ustima kaže, pun oraha i to je dosadašnji recept, sa mašću. Ne znam di mi je pamet bila i ranije🙈😂😂

ŽARBO PITA(Štefina)

Kore:
2 jaja
200 gr šećera
300 gr masti
1 vanilin šećer
1 germa
1 prasak za pecivo
2 dcl mlijeka
750 gr brašna

 Potrebno još:
500 gr oraha
200 gr šećera
700 gr domaćeg pekmeza od šljiva

1. Ugrijati mlijeko da bude vruće, ne prevruce i dodati mu germu i malu žlicu šećera, promješati i pustiti par minuta da se digne.





2. Dok čekamo germu, u posudu stavimo jaja, šećer, vanilin šećer, mast i jedan dio brašna pomjesan sa praskom za pecivo.



U brašnu napravimo malo udubljenje te sipamo mlijeko i germu i umjesimo tijesto. Ostatak brašna dodajemo po potrebi.
Tijesto podjelimo na četri jednaka djela.



3. Dok nam tijesto malo odmara radimo smjesu od oraha.
Pola kila oraha samljeti na malo krupnije komade i dodati 200 gr šećera, te promjesati.

4. U lim 36/42 staviti pek papir.
Razvuci prvu lopticu na velicinu lima za pečenje i pomoću oklagije prebaciti u lim.
Koru premazati pekmezom i posuti trecinom smjese od oraha i secera. Rukama malo pritisnuti da se "utopi" orah u pekmez da se poslije ne odvaja kad se kolac bude rezao.




Preko oraha i šećera staviti drugu koru, ponoviti postupak sa pekmezom i orahom, pa opet kora i pekmez i orah. Svaki put malo rukama utisnuti da se sve bolje poveze. Kolač zavrsiti zadnjom korom.




5. Malo vilicom nabockati tijesto i staviti peć na 175°, nekih 25-30 minuta.
Nemojte ga prepeci🙈




6. Malo ohladiti kolač zatim uzeti tacnu koja je veličinom kao i lim za pečenje ili veća.
Prisloniti na kolač i preokrenuti iz lima na tacnu...tako da vam papir za pečenje bude gore. Skinite ga, naravno. Na kolac stavite lim u kojem ste ga pekli i u lim dva litra mlijeka u tetrapaku ili dva kila secera ili sta god vam je pri ruci. Zahvaljujuci ovom postupku preokretanja kolaca i opterećenja istog, nista se neće odvajati prilikom rezanja. Nakon desetak minuta skinite sve i kolač prelite cokoladnom glazurom.

7. Čokoladna glazura:
200 gr čokolade za kuhanje
80 gr maslaca
5-6 žlica ulja
Istopiti na vatri i preliti preko kolača.
Ohladiti i rezati
Mozete i vruce, ja to nikad nemam vremena čekati.



3 komentari:

  1. Recept po kojem radim star je priko 70 godina jer sam ga kao mlada djevojka dobila od duvanjske uciteljice Zore Kapetanovic.Mast i brasno se utaru da se dobije sipko tisto,zatim se doda pola praška za pecivo, germa rastopljena u deci mlakog mlika, secer, malo soli , jaja, kiselo vrhnje ili još mlika. Rade se tri kore, ne maze se ni sa cim jer se orasi pofure vrilim mlikom i malo ruma. Isto se pečeno privrne, optereti i hladno prilije cokoladom. Ali ako nisu dobri orasi, zaboravi. Bez zelje da pametujem, vise da se podsjetim drage osobe koja mi je nesebicno davala prve savjete u pecenju kolaca💗

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovdje smo da učimo i hvala ti ba receptu. Sigurno ću isprobati

      Izbriši

 

Torte i kolači Ivanka Template by Ipietoon Cute Blog Design