Pages

BOŽIĆNA TORTA



Božićna torta
 Biskvit:
Pecemo tri puta po:
4 bjelanjka
4 žlice šećera
4 žlice brašna
Za tortu vam treba 12 jaja
U okrugli kalup fi 25 stavite pek papir. Bjelanjke čvrsto ulupati sa šećerom, dodati brašno i umjesati ga lagano sa pjenjacom.
Peci na 180° C  oko 15 minuta

Ohladjene biskvite nabockati viljuskom i preliti sa 2 dcl vrelog mlijeka.
Pustiti par minuta da biskvit upije i da se ohladi.

Fil:
3 pudinga od čokolade
1 l mlijeka
8 žlica secera
12 žutanjaka
2 vanilin šećera
200 gr maslaca
Od navedene količine mlijeka uzeti 2 dcl i umiješati sa pudingom i žutanjcima.
Kad mlijeko prokuha dodati mu smjesu od pudinga i mjesati na laganoj vatri da se zgusne, barem 4-5 minuta, al paziti da ne zagori.
Skuhanu kremu prekriti prozirnom folijom i ohladiti. U ohladjenu kremu dodati maslac.
Biskvit staviti na tacnu i filovati trecinom kreme, poklopiti biskvitom pa opet krema i biskvit, te zavrsiti kremom i ukrasiti po zelji.
Torta je pogodna i za pod fondan, al u tom slucaju ispecite jos jednu koru kojom cete zavrsiti tortu. Ja sam ovaj put kreme stavila u dva sloja i tortu premazala sa malo slaga koji mi glumi snijeg.


Nema komentara:

Objavi komentar