Pages

DIVLJA RUŽA PLUS

DIVLJA RUŽA PLUS


Torta za maminu i tatinu 44. godišnjicu braka❤❤

Potrebni sastojci:
Za dvije beze kore:

10 bjelanjaka
300 gr šećera
150 gr lješnjaka
Žlica octa
2 žlice gustina
Nutela
Petit keks

Za kremu:
1 l mlijeka
10 žutanjaka
8 žlica šećera
5 žlica brašna
5 žlica gustina
200 gr maslaca

500 gr malina
2 dcl vrhnja za šlag
Plus šlag za dekoraciju

1. Lim od pećnice prekriti pek papirom, namazati sa malo maslaca i posuti 75 gr krupno mljeveni lješnjaka...možete više ili manje, kako volite.




2. 5 bjelanjaka ulupati u čvrsti snijeg i postepeno dodavati 150 gr šećera. Dodati pola žlice octa i žlicu gustina, lagano sjediniti sa bjelanjcima i zatim smjesu  pažljivo rasporediti po ljesnjacima i staviti da se peče u predhodno zagrijanoj pećnici na 180°  nekih 5-8 minuta, zatim smanjiti na 150° i peći još 25 minuta.



Ispeći dvije beze kore. Ohladiti.



3. Za kremu, od litra mlijeka uzeti 2 dcl i pomješati sa brašnom, gustinom i žutanjcima. Preostalo mlijeko i šećer staviti da kuha. Kad prokuha, smanjiti vatru i dodati mu smjesu od brašna i kuhati još 5 minuta uz stalno mješanje.


Ohladiti kremu i u hladno dodati maslac sobne temperature.



4. Ohladjene beze kore prerezati na dva djela, tako da dobijemo 4 manje kore.
Prvu koru staviti na tacnu, premazati nutelom onu stranu na kojoj su lješnjaci.


Po nuteli rasporediti petit keks umočen u mlijeko, po keksu rasporediti kremu, na kremu poslagati maline i tučeno slatko vrhnje.



Prekriti drugom korom i ponoviti postupak dok ima kora i kreme.

5. Ukrasiti po želji




Broj komentara: 8:

  1. Pozdrav Ivanka,
    Dali je ova zadnja slika dupla mjera za tortu od 4 kore ,dali ide k da j dupla krema?? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije dupla mjera, to je po ovom receptu koji je napisan, dvije kore, režeš da dobiješ 4 i bude ovolika torta

      Izbriši
  2. Tepsija u kojoj pecete kore, koja je mjera tepsije

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta je odlična!Pravila sam je sinu za rođendan.🙂

    OdgovoriIzbriši
  4. Molim vas dimenzije lima za pečenje

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam pravila u okruglom kalupa promjera 25cm ovu meru i bilo je savršeno kore su bile dovoljne visine za premazati, probala sam i u pravougaonog tepsiju 20x30cm ali onda sam morala 3 kore da pićem nisu mi dovoljno narasle

    OdgovoriIzbriši