Pages

TORTA KNJIGA SA DVA OKUSA




Torta knjiga sa dva okusa
Jedan dio čokoladni drugi voćni, ovo je jako praktično jer imamo za svakog po nešto. Dva u jedan☝
Godinama je radim, većinom za krštenja, pričesti i krizme, dosta je velika, izdašna i bez problema ide ispod fondana tako da je možete ukrasiti po želji.
U 99% slučajeva radim bijeli egipat, ili bijeli egipat sa jagodom ili malinom i ferero tortu. Nekako sam sa njima uspjela uštimati visine da budu tu negdje u cenat, dva.





Potrebni sastojci za ferero tortu:
Za biskvit:
5 jaja
12 žlica šećera
1 dcl ulja
1 dcl tople vode
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

1 dcl čokoladnog mlijeka za poprskati biskvite

Za kremu:
0,5 kg maskarponea
2,5 dcl vrhnja za šlag
400 gr nutele ( možete manje ili više, kako volite)
200 gr prženog i mljevenog lješnjaka

Potrebni sastojci za bijeli egipat
Za kore:
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
10 žlica prženih i mljevenih lješnjaka
4 žlice brašna

Za kremu od vanilije:
0,5 l mlijeka
10 žutanjaka
6 žlice gustina
4 žlice šećera
1 vanilin šećer( po želji burbon)
100 gr bijele čokolade
80 gr maslaca
1 dcl čvrsto ulupanog vrhnja za šlag

Po želji jagode ili maline

Za šlag:
2 dcl vrhnja za šlag
1 dukatela namaz


Pripremiti lim 36/22 cm, prekriti da pek papirom




Prvo radimo biskvit za ferero tortu.
Ulupati 5 bjelanjaka sa 5 žlica šećera u čvrsti snijeg.
Posebno umutiti žutanjke sa ostatkom šećera, dodati ulje, vodu, brašno promješano sa praškom za pecivo i kakaom.  Umutiti mikserom i dodati bjelanjke koje u smjesu umješamo sa pjenjačom. Izliti u lim i peći na 180° oko 25-30 minuta. Provjeriti čačkalicom. Biskvit ohladiti.
 Za kremu ulupati vrhnje za slag, posebno umutiti maskarpone sa nutelom te dodati šlag i lješnjak.
Za egipat kore, u isti lim staviti pek papir.
5 bjelanjaka i 5 žlica šećera ulupati u čvrsti snijeg, dodati 5 žlica lješnjaka i 2 žlice brašna, pjenjačom sjediniti i izliti u lim. Peci na 180° 10-ak minuta. Na isti način napraviti još jednu koru.
Od 0,5 l mlijeka uzeti 1 dcl i pomješati sa gustinom i žutanjcima. Preostalo mlijeko staviti da kuha i dodati mu šećer. Kad mlijeko prokuha, smanjiti vatru i dodati mu smjesu od gustina i kuhati 3-4 minute uz stalno mješanje. U mlaku kremu dodati maslac, u ohladjenu vrhnje.
Za kremu od vrhnja samo trebamo ulupati vrhnje i dodati mu sirni namaz.
 Kad imamo pečene i ohladjene kore i napravljene kreme idemo sa spajanjem naše "knjige".
Čokoladni biskvit za ferero tortu prerežemo
vodoravno, zatim poprijeko da dobijemo 4 manja biskvita.



Dvije kore od egipta isto režemo da dobijemo 4 manje kore.


Sad kad imamo po 4 kore od oba biskvita idemo na filovanje.




Na tacnu staviti jedan tamni biskvit i malo ga pošpricati čokoladnim mlijekom.
Biskvit premazati sa trećinom ferero kreme, poklopiti drugim biskvitom i ponoviti postupak, tortu završiti biskvitom.



Kad smo završili slaganje fererice idemo složiti bijeli egipat sa malinama, ovaj put.
Odmah do ferero torte stavimo koru od egipta i premažemo trećinom vanilija kreme, poslažemo maline, prekrijemo trećinom ulupanog  šlaga u koji smo dodali dukatelu i poklopimo sa drugom korom.




Na drugu koru opet ponovimo postupak i ovu tortu završimo korom.


Filovanu tortu staviti u hladnjak preko noći.
Ujutro premazati butercreamom i prekriti fondanom. Od fondana napraviti stranice i ostale ukrase.




24 komentara:

  1. Savršena, to je cijeli komentar. Hvala za postavljeni recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozz,dali vam se kad dogodilo prilikom nosenja gotove torte da pukne po sredini zbog toga sto su dvije odvojene torte

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dogodit ce se ukoliko je podlozak tj tacna na kojoj je torta savitljiv i mek. Ovo su tvrdi podlosci i nikad se ne slome

      Izbriši
  3. Pozdrav,možete li mi reći za koliko bi ljudi bila ova torta? Meni bi trebalo za 35 osoba pa me zanima dali bi ova veličina bila uredu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dali ide u kremu zelatina da bude cvrsta?

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta je predivna i zadovoljava obozavatelje cokolade i voca. Nisu mi dostupne svjeze maline, mogu li koristiti smrznute?
    Unaprijed hvala 😊

    OdgovoriIzbriši
  6. Da li se ferero torta sastoji od 5 ili 10 jaja

    OdgovoriIzbriši
  7. Velicina vaseg pleha za ove biskvite?

    OdgovoriIzbriši
  8. Poz..sto sve stavljat u Butter kremu

    OdgovoriIzbriši
  9. Super bi bio snimak kako radite dekoraciju sa fondant.

    OdgovoriIzbriši
  10. Uvjek najbolje opisani recepti! Hvala Ivanka srce si🥰

    OdgovoriIzbriši