Pages

Crno bijeli svijet


Drage moje žene sretan nam ovaj dan i svi ostali dani u godini😁
Neću vas puno smarati jer je ovo i onako blogg sa receptima.

Biskvit:

4 jaja (odvojit žumanjak i bjelanjak)
12 žlica šećera
70 ml. ulja
70 ml. vode
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
2 žlice naribane čokolade (ili u prahu)
2 žlice sitno mljevenih lješnjaka

Bijeli fil:

Pola kila maskarpone sira
2 dcl. vrhnja za šlag
2 žlice bijele linolade

Crni fil:

1,5 dcl. vrhnja za šlag
100 gr. čokolade za kuhanje
2 žlice nutelle

Potrebno još:

1 dcl. mlijeka
1 žlica kraš expresa
50 gr. pečenih i krupno samljevenih lješnjaka

Priprema:

Posebno umutiti bjelanjke sa pola količine šećera,a žumanjke sa preostalim šećerom te im dodati ulje,vodu,brašno,prašak za pecivo,kakao,čokoladu i lješnjake te žlicom umješati bjelanjak.
Peći na 180 stupnjeva,35-40min(provjeriti čačkalicom,možda i duže).
Kalup fi 24,obložen aluminijskom folijom ohladiti i prerezati na dva dijela,ostatak od biskvita možete izmrviti i napraviti popse(ili praline).

To je to što se tiče biskvita...

Sad idemo na pripremu bijelog fila.
Umutiti vrhnje i dodati mu maskarpone i bijelu linoladu.
Odmah radimo i crni fil.
U malu šerpicu stavimo vrhnje i čokoladu i miješamo da se istopi,ne smije prokuhati.
Prohladiti fil oko pola sata.

Na tacnu stavimo jedan biskvit i oko njega obruč,pospemo ga mješavinom mlijeka i kraš expresa,ne puno :)
Bijeli fil stavimo u slastičarsku špricu i sipamo na biskvit uz rub kalupa,pazeći da nam sredina biskvita ostane prazna.
Možete stavit obruč fi 15 na sred biskvita tako da vam bijeli fil ne iscuri na sredinu,a na sred biskvita pospite lješnjak te stavite crni fil(ukoliko ste stavili obruč fi 15,sad ga maknite) i poklopite drugim biskvitom,i njega isto malo natopite mlijekom i premažite polovicom bijele kreme ili napravite ružice sa slastičarskom špricom kao na mojim slikama i  ukrasite sušenim ružinim laticama.

                   


Očekujem da će te isprobati ovaj recept i javiti kako vam se sviđa.
Ugodan ostatak dana :) 















4 komentara:

  1. nije mi jasno što se oblaze alu folijom i gdje je visak biskvita, ako se prereze popola i potrebne su obje polovice?

    OdgovoriIzbriši
  2. Alu folija ili pek papir, svejedno. Oblozite sa cim ste navikli raditi.
    Nekad se kod pecenja biskvita napravi onaj kao brijeg na sredini, njega odrezete da bi vam kore bile iste. To je taj visak koji mozete baciti, pojesti ili uz dodatak keksa, oraha I nutele napraviti fine cakepopse.
    Pozdrav😊

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda fantasticno,obavezno cu je napraviti!

    OdgovoriIzbriši