Pages

ČOKOLADNA BEZE ROLADA


ČOKOLADNA BEZE ROLADA



Sastojci koji su nam potrebni:

Za beze koru:
5 bjelanjaka
200 gr šećera
1 žlica octa
1 žlica gustina
100 gr lješnjaka

Za kremu:
5 žutanjaka
2,5 dcl mlijeka
3 žlice gustina
2 žlice šećera
1 dcl vrhnja za šlag
100 gr mliječne čokolade
2 žlice nutele


1. U posudu staviti bjelanjke i mutiti mikserom, postepeno dodavati šećer i miješati dok ne dobijemo čvrstu smjesu.
Dodati ocat i gustin i promjesati da se sastojci sjedine sa bjelanjcima, možete mikserom, al na najmanjoj brzini.

2. U lim veličine 36/42 staviti pek papir i tanko ga premazati maslacem.
Lješnjak krupno mljeveni posuti po limu.



Bjelanjke rasporediti po lješnjacima, staviti na hrpice svuda po limu  da je lakše poravnati. Lješnjak se povlači za bjelanjcima, pa pažljivo.



3. Peći na 170°  25-30 minuta
4. Dok se kora peče, kuhati kremu
Od navedene količine mlijeka uzeti par žlica i umutiti sa gustinom i žutanjcima. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti da prokuha. Kad prokuha dodati mu smjesu od gustina, smanjiti vatru i kuhati kremu nekih 3-4 minute uz stalno mješanje.
5. Skinuti sa vatre i dodati čokoladu i nutelu


6. Mikserom sjediniti sastojke i staviti u hladnjak da se ohladi.

7. Ulupati vrhnje za šlag u čvrstu smjesu i umiješati u ohladjenu kremu te premazati preko ohladjene beze kore.



8. Odvajati koru od pek papira i pomalo urolati u rolad. Lomi se i puca, pažljivo rukama pritiskati, da se to spriječi.



9. Rolad premjestiti na tacnu, ukrasiti po želji i pustiti par sati da se ohladi.






Nema komentara:

Objavi komentar