Pages

NEDIN UBER DRUBER




Prevrnuti kolač
Biskvit:
5 žutanjaka
6 žlica šećera
1/8 l mlijeka
150 gr brašna
1 žlica praska za pecivo

Posebno umutiti:
5 bjelanjaka
7 žlica šećera

100 gr bademovi listića


Krema:
250 gr vrhnja za šlag
250 gr maskarponea
3 žlice šećera u prahu ( po želji i više ili manje)
300 gr jogurta od badema i pistacija( grčki tip jogurta)

Priprema:

1. Lim veličine 36/42 obloziti pek papirom

2. žutanjke upjeniti sa šećerom, dodati mlijeko i brašno pomjesano sa praškom za pecivo. Smjesu rasporediti po limu za pečenje, malo je gusto pa se papir povlači, al samo strpljivo i pomalo, ide to.






3. Bjelanjke umutiti sa šećerom u čvrstu smjesu i rasporediti po žutom djelu biskvita ( ne pečenom), te posuti sa 100 gr bademovih listića.









4. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta na 180°.



5. Ohladjen kolač preokrenuti na tacnu i skinuti pek papir, pažljivo. Zatim ga opet preokrenuti pomoću tacni i prerezati na dva djela.






6. Šlag umutiti i dodati maskarpone, šećer i jogurt. Kremu namazati na polovinu biskvita, na onu stranu na kojoj su bademi.





7. Kremu ravnomjerno namazati na kolač i preklopiti sa drugim djelom tako da nam bademi budu na vrhu.
Staviti u hladnjak preko noći.


Nema komentara:

Objavi komentar