ČOKOLADNE TORTICE
ČOKOLADNE TORTICE
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
2 žlice brašna
2 žlice kakaa
2 žlice ulja
Pola praska za pecivo
Za kremu:
250 gr maskarponea
2 dcl vrhnja za šlag
100 gr bijele čokolade
100 gr mliječne čokolade
Za ganach:
100 gr čokolade za kuhanje
1 dcl vrhnja za šlag
1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i brasno pomješano sa kakaom i praškom za pecivo.
U kalup fi 25 staviti pek papir i uliti smjesu te peći na 180° oko 15-20 minuta. Ohladiti.
2. Za kremu ulupati vrhnje u čvrsti šlag i dodati mu maskarpone. Podjeliti mjesu na dva djela. U jedan dio dodati istopljenu i prohladjenu bijelu čokoladu, u drugi dio dodati istopljenu i prohladjenu mliječnu čokoladu.
3. Od ohladjenog biskvita rezati krugove pomoću kalupa u kojima se deserti filuju. Od ove mjere izadje 6 tortica.
Svaki biskvit preliti sa žlicom mlijeka.
4. Pomoću slastičarske šprice filovati tortice prvo sa bijelom kremom, zatim sa tamnom.
5. Na vatri otopiti čokoladu sa vrhnjem. Miješati dok se ne istopi. Preliti preko filovani tortica.
Staviti u hladnjak par sati.
Kad se ohladi tankim nožem prijeći izmedju tortice i kalupa i izvaditi ih. Ukrasiti po želji.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar