Pages

HUSARSKI POLJUPCI



Husari

2 žutanjka
200 gr maslaca
200 gr lješnjaka
250 gr brašna
150 gr šećera
1 vanilin šećer

Umiješati sastojke u jednolicnu masu koja se ne lijepi za prste i ostaviti u hladnjak nekih pola sata.
Od tjesta praviti kuglice veličine oraha i slagati u lim.
Na svakoj loptici napraviti udubljenje i staviti peć na 175° oko 20 minuta.

Ohladjen keksic posut šećerom u prahu i puniti pekmezom po želji



BACI DI DAMA ILI ROSHER KUGLICE




Idemo dalje sa rocher kuglicama
Baci di dama
200 gr brašna
200 gr przenih i sitno mljevenih ljesnjaka
200 gr maslaca
150 gr šećera u prahu
2 žlice čokolade u prahu
Na vrh noza praska za pecivo
Sjediniti dobro sve sastojke, umotati u foliju i staviti u hladnjak na sat dva
Praviti kuglice velicine veceg ljesnjaka ili manjeg oraha ili ako ce te vagati, kao ja, onda 8 gr svaka😆
Peci na 150 stupnjeva nekih dvadesetak min.
Ohladjene kolacice po dva spajati ganachom
Ganach
120 gr čokolade
1 dcl vrhnja za šlag
15 gr margarina
Otopiti cokoladu i margarin u vrelom vrhnju, mjesati da se sve fino sjedini i ohladiti dok se ne zgusne




BADEM POLJUPCI



Badem poljupci

Potrebno za tijesto:

2 zutanjka
1 cjelo jaje
200 gr maslaca
400 gr brašna
1 vanilin šećer
180 gr šećera
pola male žlice praska za pecivo

Potrebno jos:
2 bjelanjka
200 gr oguljenih badema

Za punjenje:
100 gr čokolade
3 žlice vrhnja za šlag
50 gr maslaca

U posudu stavite zutanjke, jaje,  šećer, vanilin šećer i maslac i malo umutite mikserom. Dodajte brašno i prasak za pecivo te umjesite glatko tijesto. Stavite u hladnjak da se ohladi nekih pola sata.
Od tijesta praviti kuglice velicine manjeg oraha i valjati u bjelanjke koje smo vilicom malo promjesali, te u badem malo krupnije samljeven. Redati u lim, na pek papir. Svakoj kuglici vrskom kuhace napraviti udubljenje.



Peći na 175° oko 20 min.



Čokoladu i maslac i vrhnje istopiti i malo ohladiti.
Staviti u vrećicu za pakovanje mesa kojoj odrezemo vrh te punimo udubljenja u kolačima.
Ohladiti.


LJEŠNJAK ROŠČIĆI


Ukusni blagdanski keksi
Potrebno:
200 gr maslaca
250 gr brašna
2 vanilin šećera

100 gr šećera
100 gr lješnjaka
(Mozete staviti 80 gr lješnjaka, 20 gr maka, budu dekorativniji...isto ih možete raditi sa orasima, kokosom i bademom)
Izraditi maslac sa šećerom, te dodati ostale sastojke. Umjesiti tijesto.
Ne treba ga hladiti, mozete odmah stavljati u silikonski kalup. Peći 15 minuta na 175°.



Hladne umocite u istopljenu čokoladu ili samo pospite šećerom u prahu.




Mogu vam duže stojati jer nemaju ni mlijeko ni jaja, tako da slobodno pravite i slozite u kutije na hladno.


SNICKERS GNIJEZDA




Fini spoj kikirikija, čokolade i karamela
Snickers gnijezda:

2 dcl  vode
5 žlica šećera
150 gr  maslaca
200 gr čokolade za kuhanje
200 gr neslanog kikirikija, nemojte presitno samljeti
250 gr mljevenog keksa (petit ili plazma ili....)
2 žlice  nutele( možete, a ne morate)



potrebno još:
200 gr kikirikija
Karamel:
200 gr secera
2 dcl vrhnja za šlag

Za gnijezda

Maslac, vodu, čokoladu i šećer stavite da prokuha. Mješajte da se izjednači, makni s vatre i dodaj keks i kikiriki i nutelu
kad se ohladi radite loptice, uvaljajte ih u kikiriki , malo ih utisnite prstom u sredini da ostane udubljenje za karamel.




Za  karamel uprzite šećer, na laganoj vatri do zlatne boje. Dodajte vrhnje i mjesajte dok ne dobijete fini gusti karamel, koji ce se hladjenjem još više stisnuti.
Može stajati u hladnjaku u teglici danima.
A ako vam se neda raditi karamel, od ove smjese napravite kuglice, uvaljajte u kikiriki i opet imate super slatkiš.



ZAGREBAČKI POLJUPCI



Božićni vjenčići

Prhko tijesto:
4 žutanjka
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
200 gr maslaca
100 gr sitno mljevenih lješnjaka
300 gr brašna( mozda bude potrebno manje ili više, ovisi o veličini žutanjaka)
Korica od jednog limuna
Po potrebi dodajte žlicu vrhnja, ako vam se tijesto bude mrvilo.
 Žutanjke i šećere upjenimo mikserom mjesajuci minut dva, dodamo maslac sobne temperature, koricu limuna, ljesnjak i jedan dio brašna. Rukama nastavimo mjesati i postepeno dodavati ostatak brašna, sve dok nam se tjesto podje odvajati od zdjele i prstiju te postane pogodno za valjanje.



Zamotajte tjesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak nekih pola sata da se ohladi.
Ohladjeno tijesto oklagijom razvucite na pobrašnjenu radnu površinu i režite čašom okrugle oblike promjera 6 cm te ih slazite na lim prekriven pek papirom.








Peći deset minuta na 180°, mozda i manje ako ste tanje razvukli tijesto.
Ohladiti
Dok se keksici hlade spremamo drugi dio.
Potrebno je :
4 bjelanjka
200 gr šećera
Mjesati šećer i bjelanjke na pari pjenjacom, nekih 7-8 minuta da se šećer istopi, zatim prebaciti u mikser i napraviti čvrsti snijeg.
Na dva lima staviti pek papir i iscrtati krugove promjera 5 cm...napraviti 40 kružića.
Smjesu od bjelanjaka staviti u slasticarsku vrećicu i oko krugova na pek papiru praviti vjencice.
Staviti da se suši na 80° oko sat vremena, ostaviti pećnicu malo otvorenu.
Kad se vjencici od bjelanjaka ohlade, uzimati po jedan krug ljesnjak keksa i pekmezom po zelji lijepiti sa vjencicem.



Ja sam ovaj put koristila pekmez od višanja, radi intezivne boje, možete od jagode ili šta već volite.
Od ove smjese dobijete 40 keksića.





NUGAT KEKSI



Ove keksice možete raditi u raznim oblicima, kao cvjetice, zvjezde, prutici...kako volite
Tijesto:
500 gr  brašna
1/2  praška za pecivo
6 žlica šećera
2 vanilin šećera
2 jaja
2 žlice mlijeka
250 gr maslaca
Maslac sobne temperature umiksati sa šećerom, dodati jaja i ostale sastojke...umjesiti glatko tijesto.
Razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini, ne pretanko i izrezivati zvjezdice ili sta već želite.
Na lim stavite pek papir i
pecite na 180 stupnjeva, oko 7 min.
Hladne spajati nutellom i ukrasiti po želji. Možete pola umočiti u čokoladu, možete našarati čokoladom po keksima ili jednostavno ostaviti kako je



ŠAPICE



Nema  Božića bez maminih šapa


Netko ih voli, netko ne....meni su drage jer mirišu na djetinjstvo:))))) ŠAPICE:)))))))
2 jaja
120 gr maslaca
3 žlice masti (svinjske)
1 vanilin šećer
korica od jednog limuna
150 gr šećera
150 gr jezgre (malo krupnije mljevene) od oraha
pola praška za pecivo
brašno po potrebi
Maslac  izraditi, dodati mu mast i šećer...upjeniti i dodati ostale sastojke.
Umjesiti tijesto dok se ne pođe odvajati od zdjele i od ruku...nesmije biti pretvrdo.
Kalupiće namazati sa malo ulja i pobrašniti, te ih
smjesom puniti  ali ne do vrha jer malo narastu.
Peći na 180 stupnjeva 15-20 min. dok ne porumene, trebaju ostati blijeđi.
odmah ih vaditi iz kalupića i valjati u kristal šećer.
Kad se ohlade stavite ih u limene kutije, preko noci se omeksaju i tope se u ustima
rađeno po receptu moje MAME:))))))))))))))))



CRNA MAĐARICA



Kore:
2 jaja
200 gr šećera
200 gr oraha sitno mljeveni
2 žlice kakaa
500 gr brašna
1 prasak za pecivo
150 gr maslaca ili masti

Jaja i šećer izmjesati i dodati ostale sastojke, brasno pomjesano sa praskom dodavati postepeno. Umjesiti tjesto podatno za valjanje i podjeliti u pet loptica koje su oko 200 gr.
Valjati tijesto na pek papiru i peci na obrnutoj strani lima veličine 36/42cm.
Peci na 180°, oko 9-10 min.
Ohladiti

Fil:
1l mlijeka
8 žlica šećera
2 vanilin secera
3 pudinga od čokolade
2 žlice nutele
200 gr maslaca
2 jaja
Od navedene količine mlijeka uzeti 2 dcl i umutiti sa pudingom i jajima. Šećer i vanilin šećer dodati u mlijeko.
Kad mlijeko prokuha dodavati mu smjesu od pudinga i jaja i stalno mjesati. Paziti da ne zagori, nekih 3-4 min.
Gotovu kremu prekriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno dodati izradjeni maslac i nutelu. Filovati kore, zavrsiti kolac sa korom i malo ga opteretiti da se korice sljube sa kremom. Dovoljno je 10-ak min.
Glazura:
200 gr čokolade
80 gr maslaca
5-6 žlica ulja
Istopiti čokoladu i preliti kolač


BIJELA LJEŠNJAK GNJEZDA




Da li vise volite tamnu čokoladu i nutelu ili bijelu čokoladu i linoladu?🤔 ili karamel možda?
Ili sve?
Meni nesanica donese samo lijepe ideje, tako da je ponekad čak i priželjkujem
Bijela lješnjak gnijezda
Fini spoj przenog ljesnjaka, bijele cokolade i linolade👌
2 dcl  vode
7 žlica šećera
150 gr  maslaca
100 gr bijele milka čokolade
100 gr obicne bijele čokolade za kuhanje
200 gr pečenih, mljevenih lješnjaka
250 gr mljevenog keksa (petit ili plazma ili....)
2 žlice  bijele linolade
potrebno još:
mljeveni lješnjaci
bijela linolada ili mozete puniti i bijelim ganachom
maslac, vodu, čokolade i šećer stavite da prokuha. Mješajte da se izjednači, makni s vatre i dodaj keks i lješnjak i linoladu
kad se ohladi radite loptice, malo ih utisnite prstom u sredini da ostane udubljenje za nadjev.
uvaljajte ih u kokos i punite bijelom linoladom ili bijelim ganachom
Savrseni za blagdanski stol😍☝
Punit ih mozete i karamelom, ali u tom slučaju u smjesu za gnjezda stavite 2-3 žlice šećera manje





BIJELA PITA




Bijela pita
kore:
600 gr  brašna
200 gr šećera
2 jaja
150 gr maslaca ili margarina ili masti
2 dcl kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
umjesiti tijesto i podjeliti u 5 djelova....
ispeći 5 tankih korica na obrnutoj strani lima, mozete valjati na pek papiru, ako vam je lakse. Moj lim je 36/42cm. Pecite na 180° nekih 8-10 min....ohladiti.

Fil:

1,2 l  mlijeka
200 gr šećera
10 žlica gustina
par kapi arome vanilije
2 vanilin šećera
200 gr maslaca
1 l mlijeka staviti u posudu na vatru da kuha, dodati i šećer.
U 2 dcl  razmutiti 10 žlica gustina, vaniliju i vanilin šećer.
Kad mlijeko prokuha, dodati mu smjesu sa gustinom i mješati dok se ne zgusne. Ohladiti, u hladno dodati 200 gr maslaca.
Filovati korice, gotov kolač malo opteretiti, 10-ak min. da se kore sljube sa kremom.....posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od bijele ili tamne čokolade.


VOĆNA MAĐARICA



VOĆNA MAĐARICA
Kore:
2 jaja
200 gr  šećera
150 gr maslaca ili masti
2 dcl kiselog vrhnja
600 gr brašna (brašna po potrebi)
1 prašak za pecivo
Umiješati sve sastojke i
zamjesiti tijesto, nesmije biti pretvrdo, a ne smije se lijepiti za prste....mora biti podatno za valjanje...podjeliti na 5 djelova i peći na obrnutoj strani lima, na pek papiru velicine 36/42cm .., na 180° desetak min.
Ohladiti kore.


Bijela krema:

1  l mlijeka
8 žlica šećera
6 žlica gustina
1 puding od vanilije
200 gr maslaca
Gustin i puding pomjesati sa 2 dcl mlijeka koje smo uzeli od navedene kolicine. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti da kuha.
Kad prokuha, smanjiti vatru i dodati mu smjesu od pudinga i gustina i uz stalno mješanje kuhati nekih 3-4 minute dok se krema ne zgusne. Skuhanu kremu prekriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno dodati maslac sobne temperature.

Voćna krema:

0,5 kg  jagoda, višanja ili malina
2-3 žlice šećera
2 pudinga od vanilije ili maline
u blenderu smiksati jagode, doliti u njih vode da bude 0,7 l sve skupa tog voćnog soka ...staviti pola litra da kuha, a u 2 dcl  umutiti puding...kad sok prokuha, skuhati kao  puding...ohladiti, može i mlako.
Na koru mazati bijeli fil, pa kora, voćni fil.....kolač zavrsiti zadnjom korom i obilno posuti šećerom u prahu ili bjelim ganachom preliti ili napraviti crveni preljev za torte.






JADRO KOCKE


Jadro kocke


kore:
600 gr brašna
200 gr šećera
2 jaja
150 gr maslaca ili masti
2 dcl  kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
Pomjesati jaja i šećer te dodati ostale sastojke, maslac mora biti sobne temperature. Rukama umjesiti tjesto koje ce biti pogodno za valjanje, mozda vam bude potrebno malo vise ili malo manje brašna od 600 gr. Tijesto podjelite na pet jednakih djelova, svaki dio teži nekih 200 gr.


Ispeći 5 tankih korica na obrnutoj strani lima....ohladiti. Mozete na pek papiru, moj lim je velicine 36/42 cm






fil:
1,2 l  mlijeka
200 gr  šećera
10 žlica gustina
200 gr maslaca
100 gr čokolade za kuhanje

Od navedene kolicine mlijeka oduzeti 2 dcl i pomjesati sa gustinom. Kad preostalo mlijeko i šećer prokuhaju polako ulijevati smjesu od gustina i uz stalno mjesanje pustiti da kuha par minuta. Krema se zgusne, al smanjite vatru da ne zagori. Ohladiti. U hladno dodati maslac.
Odvojiti pola kreme i u nju umješati istopljenu čokoladu
slagati prvu koru, svjetlu kremu, koru pa tamnu kremu....
Gotov kolač posuti šećerom u prahu ili glazurom od bijele čokolade




BOŽIĆNA TORTA



Božićna torta
 Biskvit:
Pecemo tri puta po:
4 bjelanjka
4 žlice šećera
4 žlice brašna
Za tortu vam treba 12 jaja
U okrugli kalup fi 25 stavite pek papir. Bjelanjke čvrsto ulupati sa šećerom, dodati brašno i umjesati ga lagano sa pjenjacom.
Peci na 180° C  oko 15 minuta

Ohladjene biskvite nabockati viljuskom i preliti sa 2 dcl vrelog mlijeka.
Pustiti par minuta da biskvit upije i da se ohladi.

Fil:
3 pudinga od čokolade
1 l mlijeka
8 žlica secera
12 žutanjaka
2 vanilin šećera
200 gr maslaca
Od navedene količine mlijeka uzeti 2 dcl i umiješati sa pudingom i žutanjcima.
Kad mlijeko prokuha dodati mu smjesu od pudinga i mjesati na laganoj vatri da se zgusne, barem 4-5 minuta, al paziti da ne zagori.
Skuhanu kremu prekriti prozirnom folijom i ohladiti. U ohladjenu kremu dodati maslac.
Biskvit staviti na tacnu i filovati trecinom kreme, poklopiti biskvitom pa opet krema i biskvit, te zavrsiti kremom i ukrasiti po zelji.
Torta je pogodna i za pod fondan, al u tom slucaju ispecite jos jednu koru kojom cete zavrsiti tortu. Ja sam ovaj put kreme stavila u dva sloja i tortu premazala sa malo slaga koji mi glumi snijeg.


NADINI MEDENJACI



Medenjaci

3 žlice masti
3 žlice meda
2 jaja
120 gr šećera
1 vrećica smjese za medenjake
0,5 kg brasna ( po potrebi više ili manje)
Ako želite da su vam tamniji stsvite žlicu kakaa

Pomjesati sve sastojke i mikserom ih sjediniti, brasno dodavati postepeno. Rukom umjesiti tjesto koje se nece lijepiti za ruke.
Možete odmah valjati na pobrašnjenoj radnoj povrsini ne pretanko i izrezivati željeni oblik koji stavite u lim za pečenje prekriven pek papirom i pecite u zagrijanoj pecnici nekih 10 minuta na 180°.
Medenjaci vam budu meki dok su topli, poslije se stvrdnu.




Kolace mozete lijepiti pekmezom ili nutelom po dva ili ih ukrasiti rojalom.



Rojal:
2 bjelanjka
400 gr šećera u prahu
Umutiti bjelanjak lagano mikserom, tek nekih 7-8 sekundi i pomalo dodavati šećer u prahu. Dobit ćete gustu masu koju stavite u slasticarsku vrećicu ili u obicnu vrecicu za pakovanje mesa kojoj odrezete vrh i "šarate" po svojim medenjacima.
Rojal mozete bojati jestivim bojama. Ako radite kućicu, rojal vam služi kao ljepilo za stranice kuce, ne brinite ako curi, taman da fino glumi snijeg.


JADRINA JAFFA





JADRINA JAFA

 Bisvit:
5 jaja
15 zlica šećera
15 žlica brašna
1 prasak za pecivo
2 dcl jogurta
2 dcl ulja
Jaja umutite sa secerom, par minuta te dodajte ulje i jogurt, a zatim brašno pomjesano sa praskom za pecivo


Sjedinite sve sastojke i smjesu sipajte u lim od pecnice, koji ste predhodno prekrili pek papirom (kod mene je lim 36/42cm).





Peci na 180° C, nekih 25 minuta, provjeriti čačkalicom.


Ohladjen biskvit rezati vodoravno


Dojni dio biskvita staviti na tacnu, a gornji u zdjelu i usitniti ga rukama.
Biskvit na tacni premazati pekmezom od šljiva ( može i neki drugi po vasoj želji).
U dio biskvita koji smo izmrvili dodamo dvije žlice šećera u prahu, 1 dcl mlake vode i jednu izribanu, smrznutu naranču (cijelu).


Rukama sjediniti sve sastojke te ih "natapkati" na biskvit premazan pekmezom.



Nema veze ako vam bude neravno, sve se fino popuni slojem ganacha koji ide na fil.

Ganach:
1 dcl vrhnja za šlag
100 gr čokolade
Zagrijati na vatri uz stalno mjesanje, kad se cokolada otopi preliti je po kolacu i staviti u hladnjak bar sat vremena da se dobro ohladi


Ohladjen kolač preliti cokoladnom glazurom

Glazura:
150 gr čokolade
80 gr margarina
3-4 žlice ulja