CRNI EGIPAT

CRNI EGIPAT


Potrebni sastojci
Za kore:
16 bjelanjaka
16 žlica šećera
16 žlica lješnjaka
8 žlica brašna

Za kremu:
1 l mlijeka
8 žlica šećera
1 puding od vanilije
6 žlica gustina
16 žutanjaka
150 gr čokolade
200 gr maslaca

Za ganach:
400 gr čokolade za kuhanje
0,5l vrhnja za šlag

Potrebno još:
100 gr prženih lješnjaka
2 dcl vrhnja za šlag
1 dukatela namaz ( nije nužno)

1. Prvo skuhati kremu, od litra mlijeka uzeti 2 dcl i pomjesati sa pudingom, gustinom i žutanjcima. Preostalo mlijeko sa šećerom staviti  da kuha.  Kad prokuha, smanjiti vatru i uz stalno mješanje dodavati smjesu od žutanjaka i gustina, miješati 3-4 minute.  Dodati čokoladu, miješati dok se ne istopi. Kremu ohladiti. U hladnu dodati maslac.
2.  Ulupati 4 bjelanjka i 4 žlice šećera u čvrstu smjesu. Dodati 4 žlice lješnjaka i 2 žlice brašna, pjenjačom lagano promješati da se sastojci sjedine te peći u kalupu fi 25 na koji smo predhodno stavili  pek papir.
Kora se peče 10-ak minuta na 180°.
Na isti način ispeći još tri kore.
3. 2 dcl vrhnja za šlag čvrsto umutiti i dodati namaz.
4. Lješnjake staviti u lim i peći na 150° oko 15 minuta. Skinuti im opnu i krupno samljeti.
5. Na podlogu staviti prvu koru i premazati sa četvrtinom kreme, posuti sa lješnjacima te premazati sa četvrtinom ulupanog šlaga. Poklopiti korom i slagati dalje dok traje kore i kreme. Ako ćete fondanom obložiti tortu onda neka vam kora bude na vrhu.
6. Dok se torta hladi, napravimo dekoraciju tako da 400 gr čokolade za kuhanje stavimo u šerpicu na laganu vatru i dodamo 0,5 l vrhnja za šlag. Zagrijavati do točke vrenja uz stalno mješanje. Krema bude u tekućem stanju, al nek vas ne brine. Hladjenjem se stisne. Treba joj par sati. Kad postane maziva kao npr. nutela možete premazati tortu. Ohladiti.



0 komentari:

Objavi komentar

 

Torte i kolači Ivanka Template by Ipietoon Cute Blog Design