Danas je Majčin dan, neka nam je sretan svima, posebno mojoj mami❤Jučer je bilo punih 20 godina da sam postala majka, jednom divnom, malom, smezguranom zamotuljku. Danas momak čitavi🙈, kad proleti sve to ludo vrijeme između rodjenja i 20.rodjendana. Ne znam.
Nije ni važno, neka smo zdravi i veseli i nek imamo tortu☝
Njihova najdraža, kinderica. Stotinu puta napravljena i kao torta i kao kolac. Puno sam tu recepata isprobala, sa kremom od gustina, sa samim slagom, sa ovim biskvitom ili onim.....
Sad mogu reci da imam i savrseni biskvit i savršenu kremu za ovu tortu.
Lagana, kremasta, ukusna i jednostavna.
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
5 jaja
200 gr šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
250 gr brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
Za kremu:
0,5 kg maskarponea
2,5 dcl vrhnja za šlag
2 žlice bijele linolade ili ako nemate istopite 100 gr bijele čokolade
Za ganach:
100 gr cokolade za kuhanje
1 dcl vrhnja za šlag
Za glazuru:
50 gr maslaca
100 gr čokolade za kuhanje
Za prelijev:
Malo čokoladnog mlijeka
U kalup promjera 25 cm staviti pek papir.
Ulupati posebno bjelanjke sa pola šećera, posebno žutanjke sa ostatkom šećera. U smjesu od žutanjaka dodati ulje, mlijeko, brašno pomješno sa praškom za pecivo i kakaom. Umutiti mikserom, dodati bjelanjak zatim pjenjačom sjediniti i sipati u kalup.
Peći na 180° oko pola sata, provjeriti čačkalicom. Biskvit ohladiti i rezati na tri tanje kore.
Za kremu ulupati šlag i dodati mu maskarpone i linoladu, dobro umiješati da se sastojci povežu. Krema bude čvrsta i maziva.
Bude je oko 1 kila, tako da je podjelite odmah u četri posudice po 250 gr.
Za ganach otopiti čokoladu u vrhnju, uz stalno mješanje, ne smije prokuhati. Malo prohladiti.
Na tacnu staviti jednu koru biskvita i poškropiti sa malo čokoladnog mlijeka.
Premazati sa 250 gr kreme, preliti sa pola ganacha i staviti u hladnjak na desetak min.
Kad se čokolada stegla, premazati sa drugih 250 gr kreme i poklopiti drugim biskvitom. Biskvit opet malo poškropiti čokoladnim mlijekom, premazati sa 250 gr kreme, preliti ostatkom ganacha, ohladiti i premazati kremom, poklopiti biskvitom koji malo nakvasimo mlijekom i tortu staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Poželjno je da se torta filuje u obruču.
Za glazuru istopiti maslac i čokoladu i preliti preko ohladjene torte.
Pozdrav Ivsna,torta izgleda fantasticno
OdgovoriIzbriši...zanima me dali je dovoljno cvrsta da ide pod fondan?
Hvala puno, ne bih se usudila stavit je pod fondan
IzbrišiMislim raditi tortu ali na kat... Što mislite bi li podnijela teret voćnog kata??
OdgovoriIzbrišiNaravno da da, s tim da stavite stapice u donju da drze tacnu i tortu koja ce doci na nju
IzbrišiTorta izgleda prefino,lijepo je ispala, svaka cast🎂
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
OdgovoriIzbrišiTortu sam pravila međutim problem mi je bio sa tijestom nije mi naraslo, a i nakon pečenje se dodatno smanjilo, pa sam morala nastaviti sa gotovim korama, ispalo mi je super ali ne znam kakv sam problem napravila sa korama, koji je vas savjet?
Jedino mi pada na pamet da se bjelanjci nisu dobro umutili ili da ste otvarali pećnicu za vrijeme pečenja?
IzbrišiOtvorila sam jednom,
IzbrišiNe zbam moze li mi utjecati tip brasna?
Jedno pitanje dali je dovoljna količina smjese za biskvit u kalup 28cm, i ako je moguće da tri kore ispečem nego jednom mislila sam sa više jaja? Lp.
OdgovoriIzbrišiJe li ovo 250g brašna puno?
OdgovoriIzbrišiPozdrav,torta je super i sve,, samo me zanima zašto mi je biskvit tijekom pečenja rastao u obliku piramide? i tako je ostao... Hvala
OdgovoriIzbrišiDali se moze staviti slika hostija na cokoladu il je bolje da dam na šlag hvala
OdgovoriIzbrišiTorta je top. L.p
OdgovoriIzbrišiOdlicna.lp. hvala
OdgovoriIzbriši