BIJELI EGIPAT

BIJELI EGIPAT




Potrebni sastojci:

Za biskvit:
9 bjelanjka
9 žlica šećera
12 žlica prženih, krupno mljevenih lješnjaka
3 žlice brašna

Za prvu kremu:
0, 7 dcl. mlijeka
7 žlica šećera
2 burbon vanilina šećera
9 žutanjaka
7  žlica gustina
80 gr margarina
100 gr  bijele milka čokolade
1, 5 dcl vrhnja za šlag

Za drugu kremu:
3, 5 dcl vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
50 gr dukatele (sirnog namaza)

potrebno još:

100 gr  prženih krupno sjeckanih lješnjaka

1. Kalup fi 24 prekriti pek papirom.
Ulupati 3 bjelanjka i 3 žlice šećera. U čvrstu smjesu dodati 4 žlice lješnjaka i jednu žlicu brašna. Kuhačom promješati lagano da se sastojci povežu. Izliti smjesu u kalup i peći na 180° oko 10 minuta.
Ispeći tri ovakve kore. Ako ćete tortu oblagati fondanom, onda ispecite i četvrtu koru.

2. Za kremu staviti pola litra mlijeka sa šećerom i vanilijom da kuha, a u dva decilitra umiješati gustin i žutanjke. Kad mlijeko prokuha, lagano uz stalno mjesanje dodavati smjesu od gustina i kuhati na laganoj vatri oko pet minuta.

3. U vruće dodati čokoladu, u mlaku kremu dodati margarin. Ohladiti. U ohladjenu  dodati izradjeno vrhnje za šlag.

4. Za drugu kremu, vrhnje izraditi, dodati šećer i dukatelu.

5. Prvu koru staviti na tacnu, mazati sa trećinom prve kreme, pa sa trećinom druge kreme, posuti sa poprženim lješnjacima....postupak ponoviti još dva puta......meni je ostalo kreme pa sam cijelu tortu premazala s njom.
što se tiče dekoracije....samu bijelu čokoladu istopite u mikrovalnoj...meni je za ovu tortu bilo dosta 200 gr. bijele čokolade.....istopljenu čoksu tanko razvucite po pek papiru i stavite u hladnjak da se malo stegne.....izvaditi dok nije skroz tvrda i nožem oblikovati željeni oblik, vratiti da se do kraja stegne, i lagano poslije čokoladu odvojiti od papira i ukrašavati s njom.... <3


32 komentari:

  1. Za koliko trebam povecati sastojke za kalup fi 28

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam radila s 12 bjelanjaka, odnosno sve sastojke sam pomnožila sa 1.36. Dakle za biskvit 12 bjelanjaka, 12 žlica šećera, 15 žlica lješnjaka i žlicu i pol brašna za svaku koru.

      Izbriši
    2. Nešto s ovom mjerom za kremu nije jasno, pretpostavljam da treba biti 0,7 l mlijeka ILI 7 dcl mlijeka...

      Izbriši
    3. Ja sam radila ovako:6bjelanjaka,6žlica šećera, 8žlica lješnjaka i 2 žlice brašna... I super kore budu 😊

      Izbriši
  2. Draga Ivanka, koristite li radije mlijecno vrhnje za slag ili biljno, je li efektno oboje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Većinom šlag jer mi je dostupan, mliječno vrhnje, ovdje gdje živim nrma gdje kupiti

      Izbriši
  3. Mogu li dukatelu zamijeniti philadelphia sirom? Zivim u De i nemam dukatelu.��

    OdgovoriIzbriši
  4. Zdravo :)
    Da li moze obicni vanilin secer posto ne mogu naci burbon?

    OdgovoriIzbriši
  5. Upravo se pravi.. javin kako je ispala. Pozz iz Splita!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam pekla sa masnim papirom pa mi se malo zalipilo ,tesko se odvaja mogu li pec bez masnog papira

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliki recept ide za cetvrtastu tortu bijeli egipat?
    Jeli se moze kore ispeci prvi dan, drugi kreme i slozit, treci dan jesti..nije li puni da kore stoje dan prije filovanja? Hvala puno

    OdgovoriIzbriši
  8. Koliko dugo se peku kore i na kojoj temp.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pise 10 min na 180 c al ja sam evo produzila 5 min I fino se odlijepi kora od pek papira.

      Izbriši
  9. Pozz odlicno izgleda ����
    Negdje sam vidila verziju da izmedu krema idu maline.. ��
    Da li ste vi pravili i bili moglo ic smrznuto voce??

    OdgovoriIzbriši
  10. Zdravo, imam dva pitanja. Da Li mogu umjesto ljesnjaka da stavim mljevene bademe u koru? I Jos jedno pitanje da Li mogu cijelu tortu premazati sa ovom zutom kremom i preko toga da stavim Fondant. Hvala unaprijed. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  11. draga ivanka
    dali mogu ove kore prije napravit i zamrznit
    hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav, da li za bijelu kremu koristite mlijecno ili biljno vrhnje zabšlag?

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav, jel normalno da se kore lijepe, da su ljepljive, a ne bas kao klasicna cvrsta kora

    OdgovoriIzbriši
  14. Pozdrav,pravila sam je 1x i meni su bile ljepljive tako da je vjv. To normalno

    OdgovoriIzbriši
  15. Dali je normalno da su koremalo ljepljive na dodir kad se ohlade

    OdgovoriIzbriši
  16. Ide li prašak za pecivo? U nekim receptima koriste

    OdgovoriIzbriši

 

Torte i kolači Ivanka Template by Ipietoon Cute Blog Design