Potrebni sastojci:
Za prhko tijesto:
5 žutanjaka
180 gr šećera
250 gr maslaca
400 gr brašna
1 prasak za pecivo
3 žlice vrhnja
Za kremu od sira:
5 bjelanjaka
180 gr šećera
3 žlice griza
500 gr sira
Za fil od jabuka:
300 gr naribanih jabuka
3 dcl vode
1 puding od vanilije
1. Izmiksati žutanjke, šećer i maslac, dodati vrhnje i brašno pomješano sa praškom za pecivo. Rukama umjesiti tijesto.
2. Tijesto podjeliti na tri djela.
Pustiti da odmori.
3. Jabuke izribati i staviti u šerpicu, naliti 2,5 dcl vode i dodati šećer.
Pola decilitra vode umjesati sa jednim pudingom od vanilije i izliti u smjesu sa jabukama. Kuhati 2-3 minute i ohladiti.
4. Bjelanjke ulupati sa šećerom u čvrsti snijeg, dodati griz i sir i lagano miješati da se sastojci povežu.
5. U lim veličine 25/35 cm staviti pek papir.
Razvaljati tijesto i pomoću oklagije prenijeti ga u lim.
6. Na prvo tijesto izliti fil od sira i poklopiti drugim tijestom.
7. Na drugo tijesto izliti fil od jabuka, pažljivo ga rasporediti i poklopiti sa zadnjim tijestom.
8. Malo ga nabockati vilicom i staviti da se peče u zagrijanoj pećnici na 180° oko pola sata.
9. Gotov kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Recept za 5
OdgovoriIzbriši