Božićni vjenčići
Prhko tijesto:
4 žutanjka
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
200 gr maslaca
100 gr sitno mljevenih lješnjaka
300 gr brašna( mozda bude potrebno manje ili više, ovisi o veličini žutanjaka)
Korica od jednog limuna
Po potrebi dodajte žlicu vrhnja, ako vam se tijesto bude mrvilo.
Žutanjke i šećere upjenimo mikserom mjesajuci minut dva, dodamo maslac sobne temperature, koricu limuna, ljesnjak i jedan dio brašna. Rukama nastavimo mjesati i postepeno dodavati ostatak brašna, sve dok nam se tjesto podje odvajati od zdjele i prstiju te postane pogodno za valjanje.
Zamotajte tjesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak nekih pola sata da se ohladi.
Ohladjeno tijesto oklagijom razvucite na pobrašnjenu radnu površinu i režite čašom okrugle oblike promjera 6 cm te ih slazite na lim prekriven pek papirom.
Ohladiti
Dok se keksici hlade spremamo drugi dio.
Potrebno je :
4 bjelanjka
200 gr šećera
Mjesati šećer i bjelanjke na pari pjenjacom, nekih 7-8 minuta da se šećer istopi, zatim prebaciti u mikser i napraviti čvrsti snijeg.
Na dva lima staviti pek papir i iscrtati krugove promjera 5 cm...napraviti 40 kružića.
Smjesu od bjelanjaka staviti u slasticarsku vrećicu i oko krugova na pek papiru praviti vjencice.
Staviti da se suši na 80° oko sat vremena, ostaviti pećnicu malo otvorenu.
Kad se vjencici od bjelanjaka ohlade, uzimati po jedan krug ljesnjak keksa i pekmezom po zelji lijepiti sa vjencicem.
Ja sam ovaj put koristila pekmez od višanja, radi intezivne boje, možete od jagode ili šta već volite.
Od ove smjese dobijete 40 keksića.
Pozdrav Ivana,jako su interesantni keksići....zanima me koliko dugo mogu stajati?
OdgovoriIzbrišiPozdrav Danijela, da jako su simpa keksici, evo cetvrti dan su kao i prvi...tako da mislim da mogu sigurno jos koji dan
OdgovoriIzbrišiOdlični,okusom i izgledom,za sve prigode👍
OdgovoriIzbriši