NADINI MEDENJACI
Medenjaci
3 žlice masti
3 žlice meda
2 jaja
120 gr šećera
1 vrećica smjese za medenjake
0,5 kg brasna ( po potrebi više ili manje)
Ako želite da su vam tamniji stsvite žlicu kakaa
Pomjesati sve sastojke i mikserom ih sjediniti, brasno dodavati postepeno. Rukom umjesiti tjesto koje se nece lijepiti za ruke.
Možete odmah valjati na pobrašnjenoj radnoj povrsini ne pretanko i izrezivati željeni oblik koji stavite u lim za pečenje prekriven pek papirom i pecite u zagrijanoj pecnici nekih 10 minuta na 180°.
Medenjaci vam budu meki dok su topli, poslije se stvrdnu.
Kolace mozete lijepiti pekmezom ili nutelom po dva ili ih ukrasiti rojalom.
Rojal:
2 bjelanjka
400 gr šećera u prahu
Umutiti bjelanjak lagano mikserom, tek nekih 7-8 sekundi i pomalo dodavati šećer u prahu. Dobit ćete gustu masu koju stavite u slasticarsku vrećicu ili u obicnu vrecicu za pakovanje mesa kojoj odrezete vrh i "šarate" po svojim medenjacima.
Rojal mozete bojati jestivim bojama. Ako radite kućicu, rojal vam služi kao ljepilo za stranice kuce, ne brinite ako curi, taman da fino glumi snijeg.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar