Euforija-torta s jagodama i maskarponeom


Ovu sam tortu prvi put probala u Velikoj Gorici kad sam došla kod kumova na Julkinu krizmu.
Ima tome nekih 5-6 godina.Bila sam oduševljena okusom i da sam mogla od sramote,tražila bi i treći komad :')
Tortu je donijela kumina prijateljica iz Slovenije,ja sam pristojno pitala recept i jedva čekala  doć kući i peći.
Postala je klasik,čim prve jagode dođu u trgovine pravi se "Euforija"  
Euforija ili torta sa jagodom  i maskarponeom. :)

Biskvit:

125 gr. maslaca
200 gr. šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
Pola praška za pecivo

150 gr. brašna
2 žlice kakaa

Jaja i šećer dobro upjeniti i dodati ostale sastojke.
Smjesu sipati u kalup fi 28 koji smo prekrili pek papirom.
Peći nekih 15-ak min. na 180 stupnjeva.
Provjeriti čačkalicom.
Biskvit ohladiti.

Krema:

250 gr. maskarponea
250 gr. sira(npr. vivis)
75 gr. šećera
1 želatina(i pet žlica mlijeka)
125 ml. šlaga
100 gr. sjeckane čokolade

Želatinu utopiti u mlijeku i dodati u ulupani šlag te dodati ostale sastojke.
Kremu namazati na ohlađen biskvit.
Na kremu poslagati jagode (oko pola kile) i preliti preljevom za torte.
Ohladiti.


Uskrsni keksići



Sretna vam cvjetna nedjelja
Divan je danas dan,sunčan,topal...
Jutro počinje umivanjem u cvijeću,nema ništa ljepše.
Djeca trče iz kreveta ko će se prvi umiti i bit ljubičica,bobak ili prnduš,hahaha...
Za mene je to sreća koju želim svima,mirna nedjeljna jutra ispunjena smijehom voljenih osoba i čekanjem Uskrsa.
Nedjelja je i dan za kolač :).
Napravila sam fine keksiće koje možete napraviti sebi za blagdane.
Moja Ivana mi poslala "jajaste bombone" koje sam iskoristila za ove šarene keksiće.
Djeca su bila oduševljena a bome i odrasli.

Recept:

200 gr. masti ili maslaca
100 gr. šećera
2 vanila šećera
2 jaja
Korica limuna
Oko pola kila brašna

Umjesiti sastojke i staviti u hladnjak satak vremena.
Poslje razvaljati tijesto i rezati u oblik jaja.
Pola oblika neka bude puno,pola šuplje.
Peći na 180 stupnjeva oko 10 min.
Kad se ohlade,pekmezom ili nutellom lijepiti po dva oblika,jedan puni,jedan šuplji 
Praznine puniti bombonima ili čokoladnim mrvicama.




Moja Pavlova



Prije par godina sam prvi put radila ovu tortu i bila sam oduševljena kao i svi koji su je probali.
Sijećam se da sam bila potaknuta nekom dokumentarnom emisijom u kojoj su govorili o ovoj torti kao ruskoj torti br. 1.
Onaj tren kad sam je probala tad sam shvatila zašto im je na prvom mijestu.
Iako original receptu nema žute kreme meni je ovako puno ljepša,a i žutanjke sam upotrjebila.
Ovaj put sam radila mini tortice!


Beze kora


3 bjelanjka
220 gr šećera u prahu
Pola žlice jabučnog octa
Malo soka od limuna

Upjeniti dobro bjelanjak i postepeno mu dodavati šećer, žlicu po žlicu.
Dodati ocat, limun  i pjenjačom lagano promješati. Ne mikserom!
Čvrstu smjesu staviti u slastičarsku špricu i na pek papiru praviti male košarice promjer 5-6cm.
Peći na 70°  oko pola sata, zatim smanjiti na 60° i susiti jos sat ipol

Krema:

2 dcl mlijeka
1 puding od vanilije
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
3 žutanjka
1 dcl. slatkog vrhnja

U malo mlijeka umutiti puding i žutanjke, sipati u preostalo mlijeko i šećer kad prokuha,mješati dok se ne zgusne. Ohladiti.
1 dcl vrhnja ulupati u čvrsti šlag i dodati ohlađenoj kremi.
Na ohlađene košarice stavljati kremu pa ulupani šlag i voće po želji.
Ja sam ovaj put stavila šumsko voće i mljevene pistacije
Na jagode naribati euro blok čokoladicu i istopiti jedno rebro mliječne čokse i sipati po jagodama.
Potaknuta emisijom Galileo od neki dan i njihovom ruskom tortom br. 1.Sad mi je jasno zašto joj ne mogu odoliti




Ljubičanstvena torta sa oreo keksom


Rođendan mi je bio  u srijedu.
Korizma je i svi postimo tako da sam obećala i tortu i kolače napraviti za nedjelju
Sestre su poželjele  mini pavlove,a one su mi među bitnijim ljudima u životu,pa su mini pavlove i dobile.
Torta je meni na izbor.
Znala sam samo da ću je ukrasiti sa ljubičicama koje su procvjetale  u maminom vrtu i da ću prvi put probati smbc .
Iako je Antonija dala sve od sebe da mi objasni kako da napravim smbc ja sam ga uspjela zeznuti,pa je torta bila  šlagirana,ali ok.
Lijepa mi je i ovako.
Sretan mi 41. uz ljubičanstvenu tortu.

Biskvit:

5 jaja (odvoji bjelanjke i žutanjke)
10 žlica šećera
8 žlica brašna
1 prašak za pecivo
100 gr. prženih,krupnije mljevenih lješnjaka
1 dcl. ulja
1 dcl. vode

Umutiti bjelanjak sa pet žlica šećera,isto tako i žutanjak sa pet žlica šećera te mu dodati ulje,vodu,brašno,prašak za pecivo i lješnjak,te na kraju dodati ulupani bjelanjak i promješati žlicom lagano.
Peći na 180 stupnjeva nekih 35-40 min,provjerit čačkalicom.
Promjer kalupa je fi 22

Krema:

0,5 kg. maskarpone sira
2 dcl. vrhnja za šlag
3 žlice linolade kokos
15 oreo keksića

Vrhnje za šlag umutiti da bude čvrsto i dodati mu maskarpone i linoladu.
Mikserom dobro  sjediniti.
Oreo keks  izmrviti i umješati lagano u kremu.

Biskvit dobro ohlađen izrezati u četri tanke korice i pošpricati ih sokom jedne naranče.
Kremu podjeliti u tri djela i filovati tortu.
Biskvit,poškropiti sokom,trećina kreme,biskvit itd...
Ako volite neslađe,stavite manje linolade.
                                                                                                                                                            







Proljetna torta


Biskvit sa okusom naranče, maskarpone, ganach i jagode.

Biskvit:

2 jaja, odvojit žutanjak i bjelanjak
100 gr. šećera
50 ml. vruće vode
50 ml. ulja
125 gr. brašna
Prašak za pecivo
Umutit bjelanjak
Žutanjke izmiksati sa šećerom, dodati ostale sastojke i na kraju umješati bjelanjak.
Peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni.
Kalup fi 20 obložen alu folijom.
Peći dva ovakva biskvita i rezati da dobijemo 4 kore.
Kore nakvasiti malo mlijekom i sokom od cjeđene naranče.


Fil od čokolade:


200 gr. čokolade
2 dcl. šlaga u tetrapaku tj. vrhnja za šlag
Mješati na vatri dok se ne istopi.
U hladno dodati 150 ml. umućenog vrhnja za šlag 


Fil od sira:


500 gr. maskarponea
4 žutanjka kuhati na pari sa 5 žlica šećera u prahu i sokom od jedne naranče
Kad se skuha, nakon nekih 5-7 min,
Ohladiti i dodati u maskarpone i dodati još 150 ml. umućenog vrhnja za šlag.
Ovu kremu podjeliti na dva djela i mazati na prvi biskvit, poredati jagode narezane, poklopiti biskvitom, mazati kremom od čokolade, poredati jagode, biskvit, svjetla krema, jagode i biskvit.

Voćni rafaelo


Biskvit:

3 bjelanjka
3 žlice šećera
1 žlica brašna
1 mala žlica praška za pecivo
3 žlice sitno mljevenih badema
Pripremiti kalup promjera 24 cm.


Bjelanjke umutiti sa šećerom u čvrsti snijeg, dodati ostale sastojke i lagano žlicom ujednačiti smjesu.
Peći 10-ak min. na 180 stupnjeva.
Ispeći tri ovakva biskvita i poškropiti sa malo mlijeka te ohladiti.


Krema:


9 žutanjaka
0,7 l. mlijeka
8 žlica šećera
1 puding od vanilije
6 žlica gustina
3 vanilin šećera
10 rafaelo kuglica
100 gr. maslaca
1 dcl. ulupanog vrhnja


Pola litra mlijeka staviti u šerpicu, dodati šećer i pustiti da prokuha.
U 2 dcl. mlijeka umutiti puding, gustin i žutanjke i dodati mlijeku kad zakipi.
Mješati da ne zagori, kad se zgusne maknuti sa vatre.
U mlaku kremu dodati masla, a u hladno vrhnje za šlag i rafaelo kuglice koje smo predhodno usitnili u blenderu.
Ja sam ostavila na krupnije komade da mi se rafaelo fino osjeti u kremi.


Potrebno još:

2 dcl. vrhnja za šlag
Kompot od marelica(750 gr.)
Kokos za posip i rafaelo i gioto kugle za dekoraciju.


Na prvi biskvit namazati trećinu kreme i na nju poslagati na kockice narezane marelice, namazati šlag po marelicama tek toliko da ih pokrije, poklopiti biskvitom, ponoviti postupak...
Na kraju tortu obilno posuti kokosom i ukrasiti po želji.



Fererro princezice



U korzimi ne jedem slatko, osim nedjeljom. Oni koji me poznaju, znaju koliki je to meni problem. Ponosna sam na sebe.
Nekima je to  smiješno, ali ovo nije post za njih.
Jučer sam napravila ove princezice i sinoć čekala  ponoća da probam.
I moram reći da su super.

Tijesto:

2 dcl. vode
2 dcl. ulja
4 dcl. brašna
5 jaja
2 žlice gustina
prstohvat soli
Prokuhati vodu i ulje,skinuti sa vatre i dodati brašno, gustin i sol.
Umutiti mikserom i ohladiti do sobne temperature.
U ohlađeno dodati 5 jaja, jedno po jedno da dobijemo lijepu ljepljivu masu.
Tjesto staviti u slatičarsku špricu i praviti male hrpice na pek papiru.
Moje su bile otprilike promjera 4 cm.
Peći na 200 stupnjeva 25 min.
Zatim smanjiti na 180 stupnjeva i peći jos 10-tak min. dok ne vidite da su princezice dobro potamnile.
Ohladite i rezati vrhove.



Krema:

0,5 kg. maskarpone sira
1 dcl. vrhnja za šlag
250 gr. nutelle
Umutit vrhnje za šlag i dodati mu maskarpone i nutellu.



Još;
2 dcl. vrhnja za šlag
Prženi lješnjak za posipanje
Pečene princezice puniti maskarpone kremom, posipati krupno sijeckanim, prženim lješnjakom i ukrasiti šlagom koji smo umutili i stavili u slastičarsku vrećicu, te poklopiti onim vrhom koji smo prije odrezali.
Po želji možete te vrhove umočiti u čokoladu i ukrasavati po želji ili samo posuti šećerom u prahu.







Jednostavno čoko torta


Biskvit 1:

5 jaja
250 gr šećera
250 gr  brašna
2 žlice kakaa
1 dl ulja
1 dl vode
1 prašak za pecivo
Ispeći u okruglom kalupu 26
Peći na 180 stupnjeva oko pola sata(provjeriti čačkalicom)
Kad se ohladi prerezati biskvit na tri djela
Ja sam dvije korice upotrijebila u tortu, a treću sam izmrvila, dodala lješnjake i nutellu i napravila praline kojima sam poslije ukrasila tortu.

Biskvit 2:

4 bjelanjka
4 žlice šećera
1 žlica brašna
3 žlice lješnjaka krupno mljevenog
Bjelanjke ulupati sa šećerom, ostale sastojke dodati u čvrst snijeg i lagano mješati.
Peći u okruglom kalupu 26
Ispeći dvije ovakve kore (sve skupa 8 bjelanjaka)
Peći na 175 stupnjeva 10-ak min.

Biskvit 3:

3 bjelanjka
3 žlice šećera
3 žlice brašna
Peći na 175 stupnjeva 10-ak minuta
Biskvit malo poprskati mlijekom

Krema:

1 l mlijeka
10 žlica šećera
1 puding od vanilije
8  žlica gustina
11 žutanjaka
Od litre mlijeka odvojiti oko 2 dcl. u koji ćemo umjesati puding i gustin i žutanjke, preostalo mlijeko sa šećerom kuhat, kad prokuha uliti smjesu i mješati da se stegne.
U mlako dodati 100gr margarina i podjeliti u dva djela. U jedan dio dodati čokoladu istopljenu. Poslije u hladnu kremu izraditi šlaga iz tetrapaka oko 2dcl. i dodati pola u jednu, a pola u drugu kremu.

Čokoladni preljev:

120gr. čokolade
Malo margarina
Par žlica mlijeka
Istopiti da bude tečno

Slaganje:

Na tacnu staviti tamnu koru sa kakaom koju malo polijemo sa čoko mlijekom, na nju namaziti pola bijele kreme, zatim biskvit sa lješnjakom kojeg polijemo sa polovinom čokoladnog preljeva.
Ostavimo u hladnjak da se stegne na par minuta.
Mažemo polovinom čokoladne kreme, zatim ide bijeli biskvit, bijela krema, kora sa lješnjakom, ostatak čoko preljeva, opet u hladnjak na par min.
Čoko krema i zadnja kora sa kakaom
ostat će vam malo krema koje možete pomješati i upotrijebiti za obmazivanje torte ili ukrašavanje.
Ako ćete je oblagati fondanom, onda ostatak kreme pojedite(fina je :) )

Foto:




Šumska mak čarolija



Fini spoj maka,šumskog voća i kreme od vanilije

Kore:

2 puta po:
3 bjelanjka
3 žlice šećera
3 žlice maka
1žlica brasna
pola praška za pecivo


Umutiti bjelanke sa šećerom, dodati ostale sastojke, lagano žlicom promjesati i sipati u kalup promjera 26cm koji smo predhodno oblozili alu folijom.Peći na 175 stupnjeva, 10 min.
ispeći dvije ovakve kore, malo ih natopiti mlakim mlijekom.


Krema od vanilije:

0,5 l. mlijeka
8 žlica šećera
1 puding od vanilije
5 žlica gustina
1 bijela milka čokolada
6 žutanjaka
2 dcl. vrhnja za šlag
100 gr. margarina
3 dcl. mlijeka staviti da kuha sa šećerom.
u 2 dcl mlijeka umutiti puding, gustin i žutanjke.

Umjesati smjesu u prokuhano mlijeko i mjesati da se zgusne, dodati bijelu čokoladu i margarin.
ohladiti.
Umutiti vrhnje i dodati u hladnu kremu.


Voćna krema:


vrećica ledo sumskog voća (450gr.)
3 žlice šećera
1 puding od vanilije
u blenderu izmiksati voće.
Staviti ga u šerpicu da kuha, dodati šećer.
U malo vode umjesati puding od vanilije i dodati u voće kad prokuha.

Promješati dok se zgusne.
Prvu koru staviti na tacnu i preliti sa pola mlake voćne kreme, staviti u hladnjak na par minuta da se malo stegne.
Po voćnoj kremi premazati kremu od vanilije, poklopiti korom, pa opet preliti voćnom kremom, staviti u hladnjak i pemazati ostatkom od vanilija kreme.
Tortu preliti sa 1dcl. vrhnja za šlag i 100gr. čokolade koje smo istopili na pari.


Dragi moji nadam se da će vam se svidjeti i ovaj recept.
Uživajte :)

Crno bijeli svijet


Drage moje žene sretan nam ovaj dan i svi ostali dani u godini😁
Neću vas puno smarati jer je ovo i onako blogg sa receptima.

Biskvit:

4 jaja (odvojit žumanjak i bjelanjak)
12 žlica šećera
70 ml. ulja
70 ml. vode
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
2 žlice naribane čokolade (ili u prahu)
2 žlice sitno mljevenih lješnjaka

Bijeli fil:

Pola kila maskarpone sira
2 dcl. vrhnja za šlag
2 žlice bijele linolade

Crni fil:

1,5 dcl. vrhnja za šlag
100 gr. čokolade za kuhanje
2 žlice nutelle

Potrebno još:

1 dcl. mlijeka
1 žlica kraš expresa
50 gr. pečenih i krupno samljevenih lješnjaka

Priprema:

Posebno umutiti bjelanjke sa pola količine šećera,a žumanjke sa preostalim šećerom te im dodati ulje,vodu,brašno,prašak za pecivo,kakao,čokoladu i lješnjake te žlicom umješati bjelanjak.
Peći na 180 stupnjeva,35-40min(provjeriti čačkalicom,možda i duže).
Kalup fi 24,obložen aluminijskom folijom ohladiti i prerezati na dva dijela,ostatak od biskvita možete izmrviti i napraviti popse(ili praline).

To je to što se tiče biskvita...

Sad idemo na pripremu bijelog fila.
Umutiti vrhnje i dodati mu maskarpone i bijelu linoladu.
Odmah radimo i crni fil.
U malu šerpicu stavimo vrhnje i čokoladu i miješamo da se istopi,ne smije prokuhati.
Prohladiti fil oko pola sata.

Na tacnu stavimo jedan biskvit i oko njega obruč,pospemo ga mješavinom mlijeka i kraš expresa,ne puno :)
Bijeli fil stavimo u slastičarsku špricu i sipamo na biskvit uz rub kalupa,pazeći da nam sredina biskvita ostane prazna.
Možete stavit obruč fi 15 na sred biskvita tako da vam bijeli fil ne iscuri na sredinu,a na sred biskvita pospite lješnjak te stavite crni fil(ukoliko ste stavili obruč fi 15,sad ga maknite) i poklopite drugim biskvitom,i njega isto malo natopite mlijekom i premažite polovicom bijele kreme ili napravite ružice sa slastičarskom špricom kao na mojim slikama i  ukrasite sušenim ružinim laticama.

                   


Očekujem da će te isprobati ovaj recept i javiti kako vam se sviđa.
Ugodan ostatak dana :) 















Najslađa torta


Fi 18

Dva biskvita ovako:
2 bjelanjka
2 zlice secera
2 zlice krupno mljevenih ljesnjaka 
1 zlica brasna
Umutiti bjelanjak sa secerom, dodati brasno i ljesnjak i sipati u kalup
Peci na 180 stupnjeva oko 10 min.
Druge dvije korice ispeci isto, samo im dodati po zlicu kakaa
Krema1: vanilin krema
0,7l  mlijeka 
7 zlica secera
1 puding od vanije
4 zlice gustina
2 vanilin secera
8 zutanjaka
200 gr maslaca 
Kremu skuhati kao puding i ohladiti, maslac  u vruce
Krema 2: ganach
2 dcl vrhnja za šlag 
200gr cokolade za kuhanje
Istopiti cokoladu i vrhnje
Kad zakuha maknuti sa vatre i ohladiti
Krema 3:vocni fil
Pola kila smrznuti jagoda
1 puding od vanilije
3 zlice secera
2 dcl  vode
Jagode u blenderu smiksati da budu kao pire i staviti u serpicu sa secerom
Vodu i puding izmjesati i uliti u jagode kad prokuhaju
Mjesati minut dva i ohladiti.
Slagati tortu u obrucu bjela kora, ganaz, pire od jagoda, tamna kora, vanilija krema....ponovi
Kreme od vanilije ostane, pa ukrasite tortu


Kolačanje i kolačarsko pregovaranje

Bok ljudi,moje ime je Ivanka Antosović i dolazim iz Tomislavgrada.
Žena,majka,studentica i napokon food blogerica.
Dobro mi dosli,uživajte u novim receptima.


 

Torte i kolači Ivanka Template by Ipietoon Cute Blog Design