POLA MENI, POLA TEBI

POLA MENI, POLA TEBI




Potrebni sastojci:

4 jaja
200 gr šećera
300 gr brašna
180 ml ulja
180 ml jogurta tečnog
1 prašak za pecivo
150 gr malina
Par žlica nutelle


1. Umutiti 4 jaja sa 200 gr šećera, dodati ulje i jogurt, te brašno sa praskom i smjesu uliti u lim veličine 30/25 u koji stavimo pek papir.



2. Na pola smjese poredati maline, na pola nutellu.



3. Peći na 180° oko pola sata. Provjeriti čačkalicom.

4. Gotov kolač posuti šećerom u prahu.





DIVLJA RUŽA PLUS

DIVLJA RUŽA PLUS


Torta za maminu i tatinu 44. godišnjicu braka❤❤

Potrebni sastojci:
Za dvije beze kore:

10 bjelanjaka
300 gr šećera
150 gr lješnjaka
Žlica octa
2 žlice gustina
Nutela
Petit keks

Za kremu:
1 l mlijeka
10 žutanjaka
8 žlica šećera
5 žlica brašna
5 žlica gustina
200 gr maslaca

500 gr malina
2 dcl vrhnja za šlag
Plus šlag za dekoraciju

1. Lim od pećnice prekriti pek papirom, namazati sa malo maslaca i posuti 75 gr krupno mljeveni lješnjaka...možete više ili manje, kako volite.




2. 5 bjelanjaka ulupati u čvrsti snijeg i postepeno dodavati 150 gr šećera. Dodati pola žlice octa i žlicu gustina, lagano sjediniti sa bjelanjcima i zatim smjesu  pažljivo rasporediti po ljesnjacima i staviti da se peče u predhodno zagrijanoj pećnici na 180°  nekih 5-8 minuta, zatim smanjiti na 150° i peći još 25 minuta.



Ispeći dvije beze kore. Ohladiti.



3. Za kremu, od litra mlijeka uzeti 2 dcl i pomješati sa brašnom, gustinom i žutanjcima. Preostalo mlijeko i šećer staviti da kuha. Kad prokuha, smanjiti vatru i dodati mu smjesu od brašna i kuhati još 5 minuta uz stalno mješanje.


Ohladiti kremu i u hladno dodati maslac sobne temperature.



4. Ohladjene beze kore prerezati na dva djela, tako da dobijemo 4 manje kore.
Prvu koru staviti na tacnu, premazati nutelom onu stranu na kojoj su lješnjaci.


Po nuteli rasporediti petit keks umočen u mlijeko, po keksu rasporediti kremu, na kremu poslagati maline i tučeno slatko vrhnje.



Prekriti drugom korom i ponoviti postupak dok ima kora i kreme.

5. Ukrasiti po želji




KROFNE

KROFNE




Potrebni sastojci:

2 jaja
2,5 dcl mlijeka
100 gr secera
100 gr maslaca
1 vrećica kvasaca (suhog)
Korica limuna
Na vrh noža soli
Čepić rakije
500 gr brašna( više, manje,  pomalo dodavati)

Za punjenje:
Nutela
Pekmez
Bijela linolada


1.  U šalicu staviti  pola decilitra mlakog  mlijeka, kvasac i malu žlicu šećera, promještati i pustiti da se upjeni, nekih desetak minuta.

2. U dublju zdjelu staviti jaja, šećer, istopljeni maslac, naribanu koricu limuna, rakiju i sol. Dodati brasno, napraviti malo udubljenje i sipati kvasac.


3. Doliti ugrijano mlijeko i umjesiti tijesto.




4. Ostaviti da se kvasi oko sat, sat ipol. Zatim tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu plohu i oklagijom razvuci na cenat debelo. Pomoću čaše ili modlice izrezivati krugove.



5. Izrezano tijesto pokriti kuhinjskom krpom i pustiti da se još jednom digne, nekih pola sata.



6. U širu šerpu uliti ulje, nekih 2 prsta i zagrijati, ali ne previše. Krofne stavljati onako kako su se dizale i peći na laganoj vatri. Poklopiti. Kad se peku  sa druge strane, poklopac skinuti.





7. Pečene krofne staviti na papirne ubruse da pokupe višak ulja.



8. Krofne posuti šećerom u prahu i puniti nadjevom po želji.





ČOKOLADNA BEZE ROLADA


ČOKOLADNA BEZE ROLADA



Sastojci koji su nam potrebni:

Za beze koru:
5 bjelanjaka
200 gr šećera
1 žlica octa
1 žlica gustina
100 gr lješnjaka

Za kremu:
5 žutanjaka
2,5 dcl mlijeka
3 žlice gustina
2 žlice šećera
1 dcl vrhnja za šlag
100 gr mliječne čokolade
2 žlice nutele


1. U posudu staviti bjelanjke i mutiti mikserom, postepeno dodavati šećer i miješati dok ne dobijemo čvrstu smjesu.
Dodati ocat i gustin i promjesati da se sastojci sjedine sa bjelanjcima, možete mikserom, al na najmanjoj brzini.

2. U lim veličine 36/42 staviti pek papir i tanko ga premazati maslacem.
Lješnjak krupno mljeveni posuti po limu.



Bjelanjke rasporediti po lješnjacima, staviti na hrpice svuda po limu  da je lakše poravnati. Lješnjak se povlači za bjelanjcima, pa pažljivo.



3. Peći na 170°  25-30 minuta
4. Dok se kora peče, kuhati kremu
Od navedene količine mlijeka uzeti par žlica i umutiti sa gustinom i žutanjcima. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti da prokuha. Kad prokuha dodati mu smjesu od gustina, smanjiti vatru i kuhati kremu nekih 3-4 minute uz stalno mješanje.
5. Skinuti sa vatre i dodati čokoladu i nutelu


6. Mikserom sjediniti sastojke i staviti u hladnjak da se ohladi.

7. Ulupati vrhnje za šlag u čvrstu smjesu i umiješati u ohladjenu kremu te premazati preko ohladjene beze kore.



8. Odvajati koru od pek papira i pomalo urolati u rolad. Lomi se i puca, pažljivo rukama pritiskati, da se to spriječi.



9. Rolad premjestiti na tacnu, ukrasiti po želji i pustiti par sati da se ohladi.






BUHTLE



Buhtle sa nutelom (ili po želji pekmez)
Sastojci:

2 jaja
5 žlica šećera
1 germa (ili dvi male žlice suhog kvasca)
0,5  dcl mlijeka (za germu)
2 dcl mlijeka
500 gr brašna (po potrebi više)
100 gr istopljenog maslaca
Prstohvat soli
Kora od limuna ili naranče
Šećer u prahu za posip
Nutela ili pekmez za punjenje

1. Kvasac staviti u šalicu sa pola decilitra mlakog mlijeka, dodati žlicu šećera, promješati i pustiti pet minuta da se kvasac malo upjeni.

2. U posudu staviti jaja, šećer, koricu limuna ili naranče, sol, istopljeni maslac, mlijeko i pola od navedene količine brašna. U brašnu napraviti malo udubljenje i u njega usuti mlijeko sa kvascom.

3. Umjesiti  tijesto, dodajući pomalo ostalo brašno.


4. Pustiti tjesto sat, sat ipol da se digne.

5. Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razvući na debljinu pola cm, od prilike, i rezati okruglim kalupom. Na sredinu svakog kruga stavljati malo nutele i spajati u male loptice te redati u okrugli lim fi 28 cm, koji smo prekrili pek papirom.













6. Peći na 180° oko pola sata.




7. Gotove buhtle posuti šećerom u prahu i jesti vruće.....ili hladne😊



NEDIN UBER DRUBER




Prevrnuti kolač
Biskvit:
5 žutanjaka
6 žlica šećera
1/8 l mlijeka
150 gr brašna
1 žlica praska za pecivo

Posebno umutiti:
5 bjelanjaka
7 žlica šećera

100 gr bademovi listića


Krema:
250 gr vrhnja za šlag
250 gr maskarponea
3 žlice šećera u prahu ( po želji i više ili manje)
300 gr jogurta od badema i pistacija( grčki tip jogurta)

Priprema:

1. Lim veličine 36/42 obloziti pek papirom

2. žutanjke upjeniti sa šećerom, dodati mlijeko i brašno pomjesano sa praškom za pecivo. Smjesu rasporediti po limu za pečenje, malo je gusto pa se papir povlači, al samo strpljivo i pomalo, ide to.






3. Bjelanjke umutiti sa šećerom u čvrstu smjesu i rasporediti po žutom djelu biskvita ( ne pečenom), te posuti sa 100 gr bademovih listića.









4. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta na 180°.



5. Ohladjen kolač preokrenuti na tacnu i skinuti pek papir, pažljivo. Zatim ga opet preokrenuti pomoću tacni i prerezati na dva djela.






6. Šlag umutiti i dodati maskarpone, šećer i jogurt. Kremu namazati na polovinu biskvita, na onu stranu na kojoj su bademi.





7. Kremu ravnomjerno namazati na kolač i preklopiti sa drugim djelom tako da nam bademi budu na vrhu.
Staviti u hladnjak preko noći.


 

Torte i kolači Ivanka Template by Ipietoon Cute Blog Design