MADJARICA



Madjarica

kore:
600 gr brašna
2 jaja
200 gr šećera
150 gr maslaca ili masti
2 dcl  kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo



Tijesto umijesiti da bude pogodno za valjanje i da se ne lijepi za prste, brašna možda ide malo više ili manje nego je napisano, po potrebi....podjeliti na 5-6 loptica koje još malo umjesimo.





peći na okrenutom limu  na pek papiru veličine pekare nekih 7 do 10 min. na 180 stupnjeva , paziti da ostanu svijetle.





krema:
1,2 l  mlijeka
12 žlica brašna
200 gr šećera
200 gr maslaca
150 gr čokolade za kuhanje ili 100 gr. čokolade i 2 kašike nutele
skuhati kremu, kad se zgusne, skloniti sa vatre i dodati čokoladu i maslac, dobro izmješati da se sjedini...prekriti prozirnom folijom da se ne stvori korica. nakon par minuta, 15-20.....mazati kremu na već ohlađene kore..


..kolač opteretit par minuta, a zatim preliti čokoladnom glazurom.
Glazura:
150 gr cokolade
100 gr margarina
Par zlica ulja

...najbolje ga ostaviti preko noći pa tek onda rezati....ako možete izdržati da ga ne narežete prije


ČOKOLADNE KOCKE SA NARANČOM


Čokoladne kocke sa narančom

Biskvit:
4 jaja
1 šalica  šećera(časa od jogurta od 180gr)
Pola šalice brašna
200 gr oraha
3 žlice kakaa
1 naranča
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
2 jabuke
izmješati šećer i jaja pa dodati ostale sastojke, narančinu koricu naribati, a ostalo narezati na kockice i lagano umješati u biskvit....jabuke naribati i takođe lagano dodati ostalim sastojcima...
peći u okruglom kalupu promjera 30 cm ili manji cetvrtasti lim, na temperaturi 180 stupnjeva, nekih 45 min.

Ganach:
250 ml  slatkog vrhnja
300 gr čokolade za kuhanje
Ovaj put sam stavila vise vrhnja i vise  cokolade, pa mi je biskvit fino upio svu tu cokoladu, pa je jos ljepse. Dakle s ovim ne mozete pogrijesiti
u slatkom vrhnju otopiti čokoladu, ne smije prokuhati....preliti pečen biskvit i hladiti par sati
ukrasiti po želji:)
Jedan od onih kolaca koje napravite nabrzinu, kako ja kazem, smućkaj i proli, prejednostavno, preukusno....idealna kombinacija naranče i čokolade


BROWNIES SA KOKOSOM



BROWNIES  SA KOKOSOM

Biskvit:
300 gr čokolade
150 gr maslaca
120 gr šećera
80 gr brasna
Istopiti čokoladu i maslac na laganoj vatri, prohladiti, dodati šećer i mutiti mikserom da se smjesa sjedini. Dodati brasno i umjesati ga pjenjacom lagano.




Smjesu sipati u lim velicine 22/22cm u koji smo prethodno stavili pek papir.

Peci na 175° 18 min.
Izvaditi biskvit iz pecnice i pustiti da se prohladi desetak minuta. Za to vrijeme napravimo fil.

Fil od kokosa:
80 gr kokosa
50 gr maslaca
2 bjelanjka
2 žlice šećera
2 žlice mlijeka
Bjelanjke upjeniti i dodat im šećer, umutiti u cvrstu smjesu te dodati  ostale sastojke.

Fil od kokosa pazljivo rasporediti po biskvitu.



Vratiti u pecnicu jos 10 minuta.
Neka vas ne brine sto ce vam se učiniti da je biskvit ispod kokos fila jos uvijek tecan, jer je...stegnut ce se hladjenjem.
Pečeni kolač preliti ganachom.
Ganach:
180 gr čokolade
150 ml vrhnja za slag
Čokoladu natrgati na sitne kockice i staviti u serpicu na laganu vatru, dodati vrhnje i mjesati dok se ne istopi i dok se cokolada i vrhnje ne sjedine. Preliti kolac i pustiti barem 4-5 sati da se ohladi


Ili ga rezite nakon sat vremena jer ne mozete dočekati, kao ja





PIRAMIDA SA VIŠNJAMA

But first cake☝️


Stari kolac, stari recept, radimo ga godinama i malo je vas koji ga niste probali

 Potrebno je
Malo volje
1 pakovanje lisnatog tijesta
2 galona visanja(oko 800 gr)
Krema:
1 puding od vanilije
3 zlice gustina
3 zlice brasna
1 l mlijeka
8 zlica secera
1 vanilin secer
5 zutanjaka
200 gr maslaca
Kremu skuhati kao klasicni puding, dodati zutanjke i mjesati nekih pet min., paziti da ne zagori
Ohladiti i dodati maslac
Lisnato tijesto razvuci na duzinu lima u kojem cete peci, a sirine da vam se mogu izrezati 6 trakica od nekih 6,7 cm
Od dvije kockice tijesta dobijete trakica, na njih stavljate visnje, jednu do druge u nizu, rolate u male savijace i slazeta na lim, na masni papir
Kod mene je sve stalo u lim 36,42cm
12 rolica
Peci nekih 20 min.na 180 stupnjeva
Ohladiti
Sloziti na tacnu tri role, premazati kremom, staviti dvije role, premazati kremom i staviti jednu rolu te premazati sve kremom
Ponovti postupak jos jednom da dobijemo dvije piramide
Ukrasiti po zelji
Ja sam radila ruzice od slaga, vi mozete ulupati bjelanjke sa secerom i premazati piramide
Hvala mojoj materi koja je rekla da bi bilo ljepse dva puta  po 3,2,1 nego klasicno slaganje
Manje je i sladje na tanjuru



KINDER PINGUI


Kinder pingui

Mislim da smo ga svi ili probali ili pravili i da nikom nije nepoznat
Djeca uvijek žele ili njega ili čupavce
Pravila sam ga po onom klasicnom receptu i nisam bila odusevljena, pa sam pokusala sa kremom od gustina i mlijeka, pa mi ni to nije bilo nesto specijalno.
Uglavnom, napokon sam zavrsila potragu, jer ovo je definitivno najslicnije onom slatkom paketicu iz trgovine
Biskvit:
5 jaja( odvojiti bjelanjke)
12 žlica šećera
1 dcl ulja
1 dcl tople vode
11  žlica brašna
1 prasak za pecivo
2 žlice kakaa
Pripremiti lim veličine 25/35cm i prekrit ga  pek papirom.
Žutanjak ulupati sa šecerom, te mu dodati ostale sastojke. Bjelanjak posebno ulupati u čvrsti snijeg i dodati u smjesu sa žutanjcima i pjenjačom sjediniti.
Peći oko pola sata na 180°
Ohladiti i prerezati vodoravno da dobijemo dvije tanje kore
Krema:
0,5 l vrhnja za šlag
0,5 kg maskarponea
2 žlice bijele linolade
Šlag umutiti i dodati maskarpone i linoladu
Čokolada
150 gr čokolade za kuhanje
1,5 dcl vrhnja za šlag
Istopiti  i mrvicu prohladiti
Biskvit staviti na tacnu i poskropiti cokoladnim mlijekom, namazati polovinom kreme i preliti čokoladom
Ohladiti, da se čokolada malo stisne, te namazati ostatak kreme i poklopiti drugim biskvitom koji isto malo poškropimo čokoladnim mlijekom
Glazura:
200 gr čokolade za kuhanje
100 gr margarina
Par zlica ulja
Preliti po biskvitu i ohladiti
Stavila sam ganach u sredinu jer je lakse rezati, a okusom je super
Kako orginal ima taj tanki sloj hrskave čokolade, zato sam stavila obicnu glazuru koja se pri rezanju jako lomi i puca
Ostar noz i vrela voda
Strpljen spašen🙏😘🍰☕

Čokoladne kocke sa kokosom





Kore:
2 jaja
200 gr secera
125 gr maslaca
4 žlice mlijeka
100 gr ljesnjaka
350-400 gr brasna
1 prasak za pecivo
Jaja kratko promjesajte sa šećerom, dodajte maslac, mlijeko i  ljesnjak ( kojeg sameljete ne prekrupno da vam trga kore u razvlacenju, al ni presitno da ga ne osjetite).
Brasno i prasak dodate na kraju, prvo malo mikserom možete izmutiti, a poslije rukama oblikujte tjesto koje ne smije biti ljepljivo.
Tijesto podjelite na tri djela, svaka loptica je oko 300 gr tezine. Razvucite na velicinu lima te pecite na pek papiru na obrnutoj strani lima.
180°C, nekih 9-10 min
Kore trebaju ostat svjetle, budu tvrde al nek vas to ne brine.

Čokoladna krema (ganach):
400 ml vrhnja za šlag
150 gr čokolade za kuhanje
150 gr mliječne čokolade
100 gr nutele
U posudu staviti vrhnje i natrgati cokoladu, dodati nutelu i staviti na šporet. Uz stalno mješanje grijati do tocke vrenja da se cokolade fino istope i povežu sa slagom.
Ohladiti da  bude mazivo kao nutela, npr.

Kokos krema:
0,5 l mlijeka
5 žlica šećera
1 puding od vanilije
1 žlica gustina
150 gr maslaca
100 gr kokosa
1 vanilin šećer
Od navedene kolicine mlijeka oduzeti 2 dcl i promjesati sa gustinom i pudingom. Ostatak mlijeka sa secerom i vanilin secerom staviti da kuha. Kad prokuha, smanjiti vatru i dodavati smjesu sa pudingom uz stalno mjesanje, dodati kokos ze kuhati par minuta da se zgusne. Ohladiti, u hladno dodati maslac i dobro sjediniti sa kremom.
Na tacnu staviti prvu koru i nanazati je čokoladnom kremom, poklopiti drugom korom koju premazete sa kokos kremom te poklopite sa trecom korom.
Kolac opteretite par minuta(stavite tacnu na njega i na tacnu 2-3 l mlijeka, npr.) da se fino kreme izjednace, nakon toga u hladnjak preko noci. Kore budu tvrde i lomljive, al preko noci se opuste i smeksaju.

Čokoladna glazura:
150 gr čokolade
100 gr margarina
3-4 žlice ulja
Otopiti u šerpici i preliti kolac.
 

Torte i kolači Ivanka Template by Ipietoon Cute Blog Design