BIJELI EGIPAT
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
9 bjelanjka
9 žlica šećera
12 žlica prženih, krupno mljevenih lješnjaka
3 žlice brašna
Za prvu kremu:
0, 7 dcl. mlijeka
7 žlica šećera
2 burbon vanilina šećera
9 žutanjaka
7 žlica gustina
80 gr margarina
100 gr bijele milka čokolade
1, 5 dcl vrhnja za šlag
Za drugu kremu:
3, 5 dcl vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
50 gr dukatele (sirnog namaza)
potrebno još:
100 gr prženih krupno sjeckanih lješnjaka
1. Kalup fi 24 prekriti pek papirom.
Ulupati 3 bjelanjka i 3 žlice šećera. U čvrstu smjesu dodati 4 žlice lješnjaka i jednu žlicu brašna. Kuhačom promješati lagano da se sastojci povežu. Izliti smjesu u kalup i peći na 180° oko 10 minuta.
Ispeći tri ovakve kore. Ako ćete tortu oblagati fondanom, onda ispecite i četvrtu koru.
2. Za kremu staviti pola litra mlijeka sa šećerom i vanilijom da kuha, a u dva decilitra umiješati gustin i žutanjke. Kad mlijeko prokuha, lagano uz stalno mjesanje dodavati smjesu od gustina i kuhati na laganoj vatri oko pet minuta.
3. U vruće dodati čokoladu, u mlaku kremu dodati margarin. Ohladiti. U ohladjenu dodati izradjeno vrhnje za šlag.
4. Za drugu kremu, vrhnje izraditi, dodati šećer i dukatelu.
5. Prvu koru staviti na tacnu, mazati sa trećinom prve kreme, pa sa trećinom druge kreme, posuti sa poprženim lješnjacima....postupak ponoviti još dva puta......meni je ostalo kreme pa sam cijelu tortu premazala s njom.
što se tiče dekoracije....samu bijelu čokoladu istopite u mikrovalnoj...meni je za ovu tortu bilo dosta 200 gr. bijele čokolade.....istopljenu čoksu tanko razvucite po pek papiru i stavite u hladnjak da se malo stegne.....izvaditi dok nije skroz tvrda i nožem oblikovati željeni oblik, vratiti da se do kraja stegne, i lagano poslije čokoladu odvojiti od papira i ukrašavati s njom.... <3
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Za koliko trebam povecati sastojke za kalup fi 28
OdgovoriIzbrišiI mene zanima
Izbrišii mene :)
IzbrišiJa sam radila s 12 bjelanjaka, odnosno sve sastojke sam pomnožila sa 1.36. Dakle za biskvit 12 bjelanjaka, 12 žlica šećera, 15 žlica lješnjaka i žlicu i pol brašna za svaku koru.
IzbrišiNešto s ovom mjerom za kremu nije jasno, pretpostavljam da treba biti 0,7 l mlijeka ILI 7 dcl mlijeka...
IzbrišiJa sam radila ovako:6bjelanjaka,6žlica šećera, 8žlica lješnjaka i 2 žlice brašna... I super kore budu 😊
IzbrišiDivno, hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiHvala vam predivni recepti
OdgovoriIzbrišiHvala vam što pratite
IzbrišiKolika visina torte bude?
IzbrišiDraga Ivanka, koristite li radije mlijecno vrhnje za slag ili biljno, je li efektno oboje?
OdgovoriIzbrišiVećinom šlag jer mi je dostupan, mliječno vrhnje, ovdje gdje živim nrma gdje kupiti
IzbrišiSve je vise nego savrseno😘
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiMogu li dukatelu zamijeniti philadelphia sirom? Zivim u De i nemam dukatelu.��
OdgovoriIzbrišiZdravo :)
OdgovoriIzbrišiDa li moze obicni vanilin secer posto ne mogu naci burbon?
Može, naravno
IzbrišiUpravo se pravi.. javin kako je ispala. Pozz iz Splita!
OdgovoriIzbrišiJa sam pekla sa masnim papirom pa mi se malo zalipilo ,tesko se odvaja mogu li pec bez masnog papira
OdgovoriIzbrišiKoliki recept ide za cetvrtastu tortu bijeli egipat?
OdgovoriIzbrišiJeli se moze kore ispeci prvi dan, drugi kreme i slozit, treci dan jesti..nije li puni da kore stoje dan prije filovanja? Hvala puno
Koliko dugo se peku kore i na kojoj temp.
OdgovoriIzbrišiPise 10 min na 180 c al ja sam evo produzila 5 min I fino se odlijepi kora od pek papira.
IzbrišiPozz odlicno izgleda ����
OdgovoriIzbrišiNegdje sam vidila verziju da izmedu krema idu maline.. ��
Da li ste vi pravili i bili moglo ic smrznuto voce??
Zdravo, imam dva pitanja. Da Li mogu umjesto ljesnjaka da stavim mljevene bademe u koru? I Jos jedno pitanje da Li mogu cijelu tortu premazati sa ovom zutom kremom i preko toga da stavim Fondant. Hvala unaprijed. Lijep pozdrav
OdgovoriIzbrišidraga ivanka
OdgovoriIzbrišidali mogu ove kore prije napravit i zamrznit
hvala unaprijed
Predivno
OdgovoriIzbrišiPozdrav, da li za bijelu kremu koristite mlijecno ili biljno vrhnje zabšlag?
OdgovoriIzbrišiPozdrav, jel normalno da se kore lijepe, da su ljepljive, a ne bas kao klasicna cvrsta kora
OdgovoriIzbrišiI kod mene isto ljepljive
IzbrišiPozdrav,pravila sam je 1x i meni su bile ljepljive tako da je vjv. To normalno
OdgovoriIzbrišiDali je normalno da su koremalo ljepljive na dodir kad se ohlade
OdgovoriIzbrišiIde li prašak za pecivo? U nekim receptima koriste
OdgovoriIzbriši