Torta knjiga sa dva okusa
Jedan dio čokoladni drugi voćni, ovo je jako praktično jer imamo za svakog po nešto. Dva u jedan☝
Godinama je radim, većinom za krštenja, pričesti i krizme, dosta je velika, izdašna i bez problema ide ispod fondana tako da je možete ukrasiti po želji.
U 99% slučajeva radim bijeli egipat, ili bijeli egipat sa jagodom ili malinom i ferero tortu. Nekako sam sa njima uspjela uštimati visine da budu tu negdje u cenat, dva.
Potrebni sastojci za ferero tortu:
Za biskvit:
5 jaja
12 žlica šećera
1 dcl ulja
1 dcl tople vode
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1 dcl čokoladnog mlijeka za poprskati biskvite
Za kremu:
0,5 kg maskarponea
2,5 dcl vrhnja za šlag
400 gr nutele ( možete manje ili više, kako volite)
200 gr prženog i mljevenog lješnjaka
Potrebni sastojci za bijeli egipat
Za kore:
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
10 žlica prženih i mljevenih lješnjaka
4 žlice brašna
Za kremu od vanilije:
0,5 l mlijeka
10 žutanjaka
6 žlice gustina
4 žlice šećera
1 vanilin šećer( po želji burbon)
100 gr bijele čokolade
80 gr maslaca
1 dcl čvrsto ulupanog vrhnja za šlag
Po želji jagode ili maline
Za šlag:
2 dcl vrhnja za šlag
1 dukatela namaz
Pripremiti lim 36/22 cm, prekriti da pek papirom
Prvo radimo biskvit za ferero tortu.
Ulupati 5 bjelanjaka sa 5 žlica šećera u čvrsti snijeg.
Posebno umutiti žutanjke sa ostatkom šećera, dodati ulje, vodu, brašno promješano sa praškom za pecivo i kakaom. Umutiti mikserom i dodati bjelanjke koje u smjesu umješamo sa pjenjačom. Izliti u lim i peći na 180° oko 25-30 minuta. Provjeriti čačkalicom. Biskvit ohladiti.
Za kremu ulupati vrhnje za slag, posebno umutiti maskarpone sa nutelom te dodati šlag i lješnjak.
Za egipat kore, u isti lim staviti pek papir.
5 bjelanjaka i 5 žlica šećera ulupati u čvrsti snijeg, dodati 5 žlica lješnjaka i 2 žlice brašna, pjenjačom sjediniti i izliti u lim. Peci na 180° 10-ak minuta. Na isti način napraviti još jednu koru.
Od 0,5 l mlijeka uzeti 1 dcl i pomješati sa gustinom i žutanjcima. Preostalo mlijeko staviti da kuha i dodati mu šećer. Kad mlijeko prokuha, smanjiti vatru i dodati mu smjesu od gustina i kuhati 3-4 minute uz stalno mješanje. U mlaku kremu dodati maslac, u ohladjenu vrhnje.
Za kremu od vrhnja samo trebamo ulupati vrhnje i dodati mu sirni namaz.
Kad imamo pečene i ohladjene kore i napravljene kreme idemo sa spajanjem naše "knjige".
Čokoladni biskvit za ferero tortu prerežemo
vodoravno, zatim poprijeko da dobijemo 4 manja biskvita.
Dvije kore od egipta isto režemo da dobijemo 4 manje kore.
Sad kad imamo po 4 kore od oba biskvita idemo na filovanje.
Na tacnu staviti jedan tamni biskvit i malo ga pošpricati čokoladnim mlijekom.
Biskvit premazati sa trećinom ferero kreme, poklopiti drugim biskvitom i ponoviti postupak, tortu završiti biskvitom.
Kad smo završili slaganje fererice idemo složiti bijeli egipat sa malinama, ovaj put.
Odmah do ferero torte stavimo koru od egipta i premažemo trećinom vanilija kreme, poslažemo maline, prekrijemo trećinom ulupanog šlaga u koji smo dodali dukatelu i poklopimo sa drugom korom.
Na drugu koru opet ponovimo postupak i ovu tortu završimo korom.
Filovanu tortu staviti u hladnjak preko noći.
Ujutro premazati butercreamom i prekriti fondanom. Od fondana napraviti stranice i ostale ukrase.